Српски језички атеље > Језик је огледало душе

Norma vs. jezički osećaj pojedinca

(1/12) > >>

Bəʊləʊ:
>>Mod: Ova tema je izdvojena odavde, zato što je u temi iz koje je izdvojena u uvodnoj poruci pitanje bilo šta kaže norma u vezi sa izrazom ’u prilog’, dok se dalja rasprava odnosi na opravdanost ograničenosti norme, jezički osećaj pojedinca, da li ga slediti ili se uvek striktno držati norme, i sl.<<


Ja bih rekao sa dativom, ali ima opravdanja i za genitiv. Prilog može da se konceptualizuje ne kao čin prilaganja (ići nekome u prilog, prilog istraživanjima iz oblasti paleolingvistike), koji bi se iskazao dativom, nego kao priloženi objekat (prilog poruke, prilog uz jelo), koji se iskazuje genitivom (ili konstrukcijom uz + akuzativ). I iako bih ja upotrebio dativ, genitiv mi u mnogim primerima ne zvuči sasvim pogrešno.

Google mi inače nudi 178 rezultata za "u prilog toga" i 445 za "u prilog tome", eto i to kao podatak.

Бруни:
Kad se radi o priloženom objektu, onda to nije više izraz "ići u prilog", već obična rečenica —  npr. neki imejl ima u prilogu sliku. Dakle slika je prilog imejla. Ne ide slika u prilog imejla. To onda nema smisla.

http://www.srpskijezickiatelje.com/nedoumice:u-prilog

Osim toga, sam izraz "ići u prilog" ne znači nikakvo prilaganje, nego "ići u korist nekome ili nečemu" (ne nekoga ilii nečega).

Bəʊləʊ:

--- Цитат: Бруни у 18. 11. 2010. у 18.54 ---Osim toga, sam izraz "ići u prilog" ne znači nikakvo prilaganje, nego "ići u korist nekome ili nečemu" (ne nekoga ilii nečega).
--- Крај цитата ---

Pa nije "ići u prilog" izraz, može se i "govoriti u prilog" i "služiti u prilog" i pružiti "dokazi u prilog" i dati "argumenti u prilog", dakle izraz je samo "u prilog", i postavlja se pitanje njegove rekcije. Koja po meni zavisi od konceptualizacije pojma priloga.

Google pri tom nalazi 384 rezultata za "u prilog tvrdnji" i 129 za "u prilog tvrdnje".

Бруни:
Okej, nije "ići u prilog" izraz, ali jeste "u prilog" i znači isto: "u korist". Dakle, ići u prilog, ili ići u korist, govoriti u prilog ili govoriti u korist, pružiti dokaze u prilog ili pružiti dokaze u korist. U tom izrazu, reč prilog je uvek u nominativu, zar ne? A u rečenici "U prilogu ovog imejla možete naći moju krštenicu." reč prilog nikako nije u nominativu. u toj rečenici, prosto se reč prilog koristi u svom osnovnom obliku, a to je nešto što je negde priloženo. Ni u jednom od malopre navednih izraza prilog ne znači nešto priloženo, nego ima svoje preneseno značenje, korist.
Dakle, konceptualizacija ti je sasvim pogrešna. :D

Mislim da Gugl i nije neka referenca, pogotovu ne za ispravnost nekog jezičkog oblika, a pogotovu kad se radi o srpskom jeziku  ;) (što ono reče Zoran jednom prilikom, nekad je papir trpeo sve, sada to trpi internet). Osim toga, lepo piše kod Klajna, NE u prilog nečega. Dakle, nema tu šta da bude nejasno niti nedorečeno. Sasvim je jasno šta je tačno, a šta nije. Sad, sasvim je druga stvar šta nama "zvuči" a šta "ne zvuči", ali to već spada u kategoriju subjektivnog, što ovde ipak nije tema.

Bəʊləʊ:

--- Цитат: Бруни у 18. 11. 2010. у 21.17 ---Okej, nije "ići u prilog" izraz, ali jeste "u prilog" i znači isto: "u korist". Dakle, ići u prilog, ili ići u korist, govoriti u prilog ili govoriti u korist, pružiti dokaze u prilog ili pružiti dokaze u korist. U tom izrazu, reč prilog je uvek u nominativu, zar ne?
--- Крај цитата ---

Ne, ona tu nikako ne može biti u nominativu već je u akuzativu. A u akuzativu je i kad kažeš "slike koje sam ubacio u prilog ove poruke", tako da to ne stoji kao argument. A što se tiče koristi kao sinonima prilogu, kaže se "u korist teze" a ne "u korist tezi", tako da si sama sebi ponudila kontraargument.  :)


--- Цитат: Бруни у 18. 11. 2010. у 21.17 ---Osim toga, lepo piše kod Klajna, NE u prilog nečega. Dakle, nema tu šta da bude nejasno niti nedorečeno. Sasvim je jasno šta je tačno, a šta nije.
--- Крај цитата ---

Ma hajde molim te, a kad se Klajn predomisli, pa kaže od danas ide genitiv? Onda je do danas lepo jasno i bez sumnje bio dativ, a od danas je opet lepo jasno i bez sumnje genitiv? Da, malo sutra.

Gugl je, kad su rezultati ovako sravnjeni, sasvim realan pokazatelj jezičke situacije. I on ti govori da je genitiv dosta manje uobičajen od dativa, pa tako bolje upotrebi dativ ako želiš da tvoj iskaz zvuči neutralno. A ja ti govorim da postoji opravdanje i za genitiv i za dativ, zavisno od konceptualizacije same imenice.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање