Општа питања > Обавештења

Светски дан слободе медија

<< < (6/6)

Duja:

--- Цитат: rade у  4. 05. 2013. у 16.39 ---Одакле право новинама да износе оптужбе засноване на клеветама, то је питање. Много си лепо све рекао, само сачекај да се теби лично деси то, о чему причаш у принципу, тада ћу видети како ћеш поднети приватну тужбу у реалности и чекати на суђење које се одлаже једном, па стоједном, док за тобом иде глас типа "то је онај што је изашао у новине".

--- Крај цитата ---

Malo zamenjujete teze, mada razumem otkud tvoj stav.

U pitanju je samo princip da se država nema pravo mešati u verbalne delikte. Kada se i do sada mešala, to nikad nije bilo u zaštiti malog oklevetanog pojedinca, nego političara i moćnika. Od sada će pravdu morati da traže sami. To i dalje ne ukida mogućnost autocenzure, jer ti moćnici i dalje mogu da prete dobrim advokatima i vezama, ali se bar država sklonila iz rabote "zaštite časti i ugleda".

A mali pojedinac od klevete nije bio zaštićen do sada, pa neće ni nadalje. Za to postoje drugi mehanizmi, kao što su negovanje novinarske etike od strane novinara i uredništva, novinarske komore i sudovi časti, te privatne tužbe. Što sve kod nas ne funkcioniše dobro, slažem se, ali je to potpuno drugi problem. Dekriminalizacija klevete je samo mali korak ka oslobađanju štampe od autocenzure. Nažalost, postoji i druga strana medalje: da se sloboda štampe pretvori u anarhiju štampe, čemu smo u poslednje vreme često svedoci.

rade:

--- Цитат: Duja у  5. 05. 2013. у 10.05 ---U pitanju je samo princip da se država nema pravo mešati u verbalne delikte. Kada se i do sada mešala, to nikad nije bilo u zaštiti malog oklevetanog pojedinca, nego političara i moćnika. Od sada će pravdu morati da traže sami.
--- Крај цитата ---
И како ће то поправити ситуацију када моћници поседују медије? Раније их поседовала држава и партија, сада их поседују конкретна лица. Шта је различито? Раније ме држава није штитила, како ће ме штитити сад?

Медији су добили слободу, али да ли су добили било какву одговорност?

Да бисмо се правилно разумели: уопште се не залажем за увођење некакве цензуре, било она државна или ауто- . Залажем се против демагогије којом ме засипају последњих 20 година, све у име неких узвишених принципа који код нас доказано не само да не функционишу, него немају шансе да профункционишу јер нису прављени за нас, него за наше наредбодавце. У САД је тешко запушити уста баш свим новинама. Велика земља, много новина, тако да чак ни држава не може све да блокира. Код нас, где се с краја на крај земље стигне за пар сати, СВЕ може да се блокира и блокира се како коме одговара. Партија на власти влада медијима и јасно је да ће се објављивати само оно, што је њој у интересу. О каквој слободи и независности штампе причамо, кад у управним одборима медија седе представници партија?

Зато вас молим да ми покажете како ће И КАДА дати принцип профункционисати овде. Ипак немам три живота да сачекам док се сви накраду и док свима све буде потаман, па да се смилују да поступају како Бог заповеда. Када ће то овде бити from the people, by the people, for the people?

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање