Општа питања > Обавештења

Светски дан слободе медија

(1/6) > >>

Тузор:
Од честитке Родољуба Шабића, повереника за информације од јавног значаја и заштиту подата о личности, више ми се свидео овај део из прогласа Удружења новинара Србије:


--- Цитат ---Dobro je što je kleveta dekriminalizovana i što u medijima ima više pluralizma, odnosno što danas, za razliku od pre godinu dana, među vodećim medijima u Srbiji ima i opozicionih. Ipak, upozoravamo da političke gazde besprizorno koriste medije, a naročito tabloide, kao glavno oruđe političkih obračuna, gazeći pritom moralne i društvene norme, kao i načelo samostalnosti uređivačke politike i autonomije glavnih urednika.

Pored toga, novinari i urednici u najvećim medijima sve češće polažu račune marketing menadžerima, stručnjacima za odnose s javnošću, kako ne bi ugrozili poslovne interese svojih kompanija i političkih patrona.
--- Крај цитата ---
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=05&dd=02&nav_category=12&nav_id=710455

Дакле, без обзира на прокламовано напредовање на листама на којима се рангирају медији у свету по критеријуму слободе и независности, јасно је да о суштинској слободи штампе (медија) код нас нема говора.


>>Mod:Obrisana samopromocija. Forum nije besplatna oglasna tabla.<<

Бруни:
Heh. Kleveta dekriminalizovana. I to je, kao, dobro, prema Udruženju novinara. Pa zato nam je i novinarstvo palo tako nisko, jer svakakvo đubre se objavljuje, bez straha da će odgovarati za laži i klevete. To nigde u svetu (onom iole normalnom) nema. Nekada je to udruženje bilo udruženje od ugleda. Sad boga pitaj ko su mu članovi: paparaci i ogovaruše iz žute štampe.

rade:
Не схватам како је добро што је клевета декриминализована? Значи ли то да лажи више нису за осуду и да је обавеза истинитог и одговорног извештавања постала необавезна опција?

Тузор:

--- Цитат: Бруни у  3. 05. 2013. у 09.39 --- Nekada je to udruženje bilo udruženje od ugleda. Sad boga pitaj ko su mu članovi: paparaci i ogovaruše iz žute štampe.

--- Крај цитата ---
Све нешто мислим да је још за неке добро што је "клевета декриминализована".  ;)

Када смо већ код клевете: ДЕфамација или дИфамација?

Duja:
To znači da kleveta nije krivično delo. Ne goni te država i tužilac po službenoj dužnosti. Oštećeni i dalje može da te privatno tuži i da ti uzme debele pare ako se tako dokaže.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање