Српски језички атеље > Граматика

Чекати на неког / Четири града су поплављена / Пет градова је поплављено

<< < (2/4) > >>

delboj:
Па има везе с паукалом, то су остаци облика старе двојине. Бројеви од пет па надаље се понашају као количински прилози и уз њих ће онда ићи тај облик који наводиш. И откуд ти ово да је иза броја четири једнина? Шта је једнина? Дошла? Дјеца су дошла. То није једнина.

Оли:
"И откуд ти ово да је иза броја четири једнина? Шта је једнина? Дошла? Дјеца су дошла. То није једнина."
Рекла сам да је множина иза четири, а иза пет једнина. Питање је зашто. Просто бих волела одговор на то питање уз навођење неког извора.

delboj:
Једино што тренутно могу да нађем је на 109. страници у Граматици српскохрватског језика од аутора Брабец-Храсте-Живковић: уз бројеве у којима је посљедња бројка два, три, четири, почевши од двадесет и два (али важи ово и за два, три и четири) стоји именица мушкога и средњега рода у ном. или акуз. двојине, а женскога рода у множини, нпр. двадесет и четири дома су разорена, тридесет и четири дјевојке су биле у колу.

Ето, не знам да ли ти је ово баш довољно, али то је мање-више одговор. Дакле, у овом случају је град у паукалу и кад су четири града ту имамо остатак двојине, док је код бројева од пет па навише то нешто друго, већ сам ти написао да се понашају као количински прилози (322. стр, М. Стевановић, Савремени српскохрватски језик I), бар у овом случају, дакле исто као да ти пише много градова је поплављено, доста градова је разорено, мало градова је обновљено…

Оли:
Хвала ти искрено.
Заправо ћу морати још да пробистрим не бих ли схватила јесам ли добила жељени одговор…
Очигледно сам заборавила неке ствари, па не могу и даље да нађем везу између онога што већ знам (који облик именице стоји иза ког броја односно иза прилога за количину) са глаголским бројем.  [bonk]

delboj:
Можда неко може да нађе нешто конкретније, неки бољи извор, немам овдје више сад ништа при руци.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање