Српски језички атеље > Граматика

Чекати на неког / Четири града су поплављена / Пет градова је поплављено

<< < (3/4) > >>

Оли:
Ево и одговора Весне Ломпар: "То је у вези са конгруенцијом глагола с партитивним и паукалним синтагмама у функцији субјекта. Дакле са синтагмама с бројевима од два до четири обично у множини, а са синтагмама с бројевима од пет навише обично у једнини."
Ја опет немам одговор на питање ЗАШТО. Но, задовољићу се постојећим. Хвала.

J o e:
Моја претпоставка је да одговор лежи у променљивости. Бројеви 2–4 су променљиви и утолико уз деклинабилност задржавају категорију броја, док су ови од 5 навише окамењени, непроменљиви, понашају се као друге непроменљиве речи којима се „насилно“ приписује род и број – средњи род једнине (једно али, њихово не, хиљаду људи је дошло, било је нула степени).
Само, уз 2–4 не иде једнина него паукал (у женском роду увек једнак облику множине,  а у мушком и средњем најчешће једнак генитиву једнине). Али кад кажеш Два човека су дошла, видиш да није у питању никаква једнина нити множина.

А зашто је дошло до окамењивања – вероватно због гломазности система бројева, нефреквентности употребе падежних облика…

Оли:
Све је јасно и прилично логично. Да да. Ја сам знала, заправо из малог мозга се сећам паукала, али нисам повезала облик глагола са паукалом, већ сам се поводила за помоћним глаголом и "видела" множину… Дакле, цела конструкција је паукална. (?) Па да.
Хвала ти много.
П. С. Једино што бих да разјасним (или да се још више запетљам) - под "уз бројеве 2-4 иде једнина" мислим на именицу, сад схватам да је у "две жене" ово "жене" у номинативу множине? Међутим, пошто не могу да се сетим примера именице женског рода у номинативу множине који се по облику разликује од именице ж. рода у генитиву једнине, идеја да уз бројеве 2-4 иде именица у ген. једнине, а уз 5 + у генитиву множине, није велики грех, поготову ако се објашњава слуђеном почетнику (мислим да тако и пише у уџбеницима за ОШ и онима за странце - немам ни једну при руци да проверим), тако да ћу ову закаснелу (или због протока времена, заборављену) спознају, задржати за себе. :blush:

Оли:
Размишљах у међувремену: Зашто Два човека су дошла није слагање са два и самим тим множина средњег рода, као Деца су дошла?
Онда ми је све са 5 + јасније - слагање са окамењеним бројевима је по тој логици у једнини?
За именице ж. рода уз број ствар је јасна. Поз. и хвала.

J o e:

--- Цитат: Оли у 12. 02. 2019. у 19.35 --- Међутим, пошто не могу да се сетим примера именице женског рода у номинативу множине који се по облику разликује од именице ж. рода у генитиву једнине, идеја да уз бројеве 2-4 иде именица у ген. једнине, а уз 5 + у генитиву множине, није велики грех, поготову ако се објашњава слуђеном почетнику

--- Крај цитата ---

Само се на сегментном нивоу не разликују по облику, прозодијски разлике постоје: од сталне генитивске дужине: од ове жѐне̄, две жѐне, па до интонативних опозиција: од ове ру́ке̄, две ру̑ке; са ове го̀ре̄, две го̏ре… Шта знам, и међу почетницима може бити неког ко ће ове разлике приметити.


--- Цитат: Оли у 13. 02. 2019. у 07.00 ---Размишљах у међувремену: Зашто Два човека су дошла није слагање са два и самим тим множина средњег рода, као Деца су дошла?

--- Крај цитата ---

Па на неки начин и јесте слагање са два, само што два није средњег рода, нити је то човек, а ни деца. [pardon]

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање