Српски језички атеље > Граматика

Чекати на неког / Четири града су поплављена / Пет градова је поплављено

(1/4) > >>

Оли:
Добар дан, добри људи.
Да ли се у српском језику може рећи "чекати на некога/нешто" нпр. у смислу ишчекивања, дугог чекања - Чекао сам на тебе цео живот или је правилно искључиво Чекати некога/нешто.
За друго питање ми је посебно потребно стручно објашњење: Зашто се иза бројева од два до четири, иако је иза њих генитив једнине, користи глагол у средњем роду множине, а код пет и више, иако је именица у генитиву множине, користимо глагол у  средњем роду једнине? На сву муку ово друго ме је питао странац. ;)
Хвала унапред. :) П. С. Слагање је очигледно с бројем, али зашто на овај начин?

Duja:

--- Цитат: Оли у  4. 02. 2019. у 20.37 ---Добар дан, добри људи.
Да ли се у српском језику може рећи "чекати на некога/нешто" нпр. у смислу ишчекивања, дугог чекања - Чекао сам на тебе цео живот или је правилно искључиво Чекати некога/нешто.

--- Крај цитата ---
A što ne bi moglo?
http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=5128
Za drugi deo, sačekaj prave gramatičare :)

Оли:
Хвала. Прочитала детаљно дискусију и рад Милке Ивић. Све је јасно потврђено.
Чекамо одговор на друго питање. :)

delboj:

--- Цитат: Оли у  4. 02. 2019. у 20.37 ---Зашто се иза бројева од два до четири, иако је иза њих генитив једнине, користи глагол у средњем роду множине, а код пет и више, иако је именица у генитиву множине, користимо глагол у  средњем роду једнине?

--- Крај цитата ---
Како мислиш да је глагол у средњем роду? Одакле тај закључак? Ово што наводиш су трпни глаголски придјеви, нису глаголи.

Оли:
Да, да али свеједно је. Пошто су градови неживи, узела сам тај пример. Суштина је иста. Нпр. Четири дечака су дошла и Пет дечака је дошло. Дакле зашто иза броја пет једнина, иза броја четири множина? Мислим да суштина питања није промењена. Неко ми рече да има везе са паукалом (бившом двојином), али ја и даље не разумем везу са бројем у ових глагола.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање