Аутор тема: Којим, којима, са којима  (Прочитано 10583 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже шими

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 10
Којим, којима, са којима
« : 15. 06. 2014. у 11.24 »
Не знам како другачије да ословим тему и надам се да нисам промашио подфорум.

Администратор мора поседовати јединствено корисничко име и  лозинку којима приступа сајту.

1. Збуњују ме подебљани делови. Да ли је правилније ставити "јединствене" пошто се мисли и на име и на лозинку или је можда најправилније оставити овако и додати "јединствену" и испред "лозинку"?
2. Да ли је правилно овде "којима", "са којима" или можда некако другачије?

Хвала.
Чега се паметан стиди, будала се поноси.

Дође време када паметни ућуте, будале проговоре, а лопови се обогате. (Иво Андрић)

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.417
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Којим, којима, са којима
« Одговор #1 : 15. 06. 2014. у 12.48 »
1. Jedinstveno je OK, i dovoljno je samo jednom. U principu se pridev slaže u rodu i broju sa prvom imenicom u nizu koji određuje, mada može određivati više imenica različitog roda i broja, iako se nekad u takvim situacijama stavlja i u množinu. Ali jednina je običnija.

2. Osoba se putem / uz pomoć / na osnovu odgovarajućeg imena i lozinke identifikuje kao administrator sajta. Dakle, onaj ko ima odgovarajuće ime i lozinku, može pristupiti sajtu kao administrator. Zato treba sa kojim(a). Pretpostavljam da je razlog neodoumice to što se zbog nekih drugih situacija u kojima veliki broj ljudi koristi sa + instrumental, a standardno je samo instrumental, takva upotreba u školama ističe kao pogrešna, ali zato još veći broj ljudi posle misli da je sa + instrumental dopušteno samo u značenju društva, i u svim drugim situacijama maltene koriste samo instrumental, iako tako ne treba.
« Последња измена: 15. 06. 2014. у 14.00 Vukvuk »

Тагови: