Српски језички атеље > Граматика

Играти најбољи тенис

(1/3) > >>

Зоран Ђорђевић:
А да ли играти најбољи тенис значи исто што и најбоље играти тенис?

Шоми:
Не, барем по мени. Играти (свој) најбољи тенис значи ’играти сто одсто према својим могућностима’, а играти најбоље тенис — ’играти тенис боље од свих’. Не видим шта је ту спорно.

Зоран Ђорђевић:

--- Цитат: Шоми у 16. 05. 2011. у 23.32 ---Не, барем по мени. Играти (свој) најбољи тенис значи ’играти сто одсто према својим могућностима’, а играти најбоље тенис — ’играти тенис боље од свих’. Не видим шта је ту спорно.

--- Крај цитата ---

Није ништа спорно, и ја мислим да је тако. Али новинари (апропо Новака) користе прву конструкцију уместо друге.

БТЊ, а кад се распрде, мислиш да су они по чем заслужни за његов успех.

J o e:
Мики, играти најбољи тенис, приметићеш и сам, није смишљено сасвим по обрасцима српске семантике. Та метонимија је иначе ОК, то се не може спорити, у одређеним језицима и контекстима сасвим је разумљива, али просто није уобичајена у нашем језику. Јеси ли досад приметио да се користи формула ’име спорта’ уместо ’играње + име спорта’ и да се то квалитативно скалира: Досад нису играли овако добру кошарку, Гледали смо њихов најгори фудбал до сада и сл.? Мени то није превише блиско.

J o e:
И из пера председника:


--- Цитат ---Тадић је оценио да је јучерашњи дан велики за српски и спорт читавог региона Балкана. "Наши спортисти су послали поруку у цео свет да се овде игра најбољи ватерполо, рукомет, тенис. Ви сте заслужили захвалност свих грађана Србије", поручио је Тадић.
--- Крај цитата ---

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање