Српски језички атеље > Књижевност

Сибир у књижевности

<< < (2/3) > >>

delboj:
Па рецимо да би критериј требало да буде да су та дјела позната на овим просторима, бар донекле, не занимају ме у овом случају млађе генерације. Нпр. ово дјело Карла Маја ја нисам читао, Михаила Строгова сам читао.

Знам да има много тих сибирских писаца и пјесника нама непознатих, али не видим превише смисла да нешто много њих спомињем. Па ево, шта би ти уврстио у такво поглавље?

Зоран Ђорђевић:
Ово су врло лепе приче: http://www.kupujemprodajem.com/Sibirske-i-druge-price-6991082-oglas.htm
Не знам може ли се ова књига наћи у библиотекама.

rade:
Ја бих се јасно ограничио на западне писце 18. и 19. века, евентуално рани двадесети век, тј. на време када је Сибир, једнако као и Африка, за многе био велика непознаница, што је омогућавало да се машта и пише на ту тему. Касни двадесети век не помињем, ту су доста писали руски емигранти попут Солжењицина. Не верујем да ћеш наћи много примера. И Верну и Мају били су потребни удаљени простори где се могу одвијати пустоловине њихових јунака, а таквих је писаца мало, na primer Emilio Salgari (познат по Сандокану). Он је написао три романа који се дешавају у Сибиру, не знам како стоји ствар с преводом: Gli orrori della Siberia (1900), L’eroina di Port Arthur (1904) и Le aquile della steppa (1907).

delboj:
Солжењицина и Достојевског сам споменуо у том дијелу о логорима, као и још неке писце.

Хвала, потражићу да ли су код нас преведени ови Салгаријеви романи. Али и ако нису, могу их споменути.

Jelen@:
Priče sa Kolime Varlama Šalamova.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање