Српски језички атеље > Књижевност

Сибир у књижевности

<< < (3/3)

delboj:

--- Цитат: Jelen@ у  4. 05. 2015. у 07.13 ---Priče sa Kolime Varlama Šalamova.

--- Крај цитата ---
То знам, приче из логора, из рудника злата, нашао сам цитате у Политикином забавнику.

DarkSoulbringer:

--- Цитат: delboj у  3. 05. 2015. у 11.17 ---Покушавам да пронађем у којим романима се радња дешава у Сибиру…

Било би добро ако ико може да се присјети још неких наслова…
--- Крај цитата ---

Прво што ми увек пада на памет, су дела познатог краснојарског писца Виктора Астафјева који је писао углавном о сеоском животу у Краснојарској покрајини и о ратном времену. Али колико знам, његова дела још нису преведена на српски језик.

Један од најбољих пријатеља Виктора Астафјева је био пољски писац Збигњев Домино који је након окупације Совјетским Савезом Источне Пољске/Западне Украјине (1939.) у дечијем узрасту заједно са својом породицом као већина других Пољака био насилно пресељен у Сибир (у Краснојарску покрајину). О том тешком времену и о животу у сибирском селу Збигњев Домино је написао у својим књигама. У другој половини двехиљадитих година Збигњев Домино је посетио Краснојарск где је направио презентацију своје књиге "Syberiada polska" (2001.) која је у суштини најзначајније његово дело о детињству проведеном у Сибиру. Према овој књизи је такође снимљен истоимени филм из 2013.

Надам се да сам ти помогао бар мало.  :blush:

P.S. delboj, ако није тајна, која је циљ твог истраживања?

delboj:
Хвала, али нисам сигуран колико ми је то од помоћи. Ја бих написао неколико реченица (не више од 5) о најпознатијим руским писцима из Сибира уопште, ово је некако на локалном нивоу, је ли тај писац довољно познат у Русији? Немам толико простора, ионако ми је то потпоглавље преопширно.

Значи, ако постоје писци за које се чуло у цијелом Сибиру и уопште у Русији, а да су из Сибира и да су писали о Сибиру.

Циљ истраживања је компликован дипломски рад који бих морао да приведем крају у наредних десетак дана. Рачунам да још напишем 7 до 10 страница, мислим да неће моћи мање, али не би смјело да буде ни више.

Послаћу ти приватну поруку , да не скрећем с теме.

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање