Српски језички атеље > Књижевност

Сибир у књижевности

(1/3) > >>

delboj:
Покушавам да пронађем у којим романима се радња дешава у Сибиру, првенствено што се тиче релативно познатијих дјела свјетске књижевности, а што се тиче руске само ако то није тематика у вези с радним логорима.

Нпр. Карл Мај: Сибирски ловац, Жил Верн: Михаил Строгов (или Царев гласник)…

Било би добро ако ико може да се присјети још неких наслова. Видим сад да има нека серија детективских романа, може се и то споменути.

Бруни:
Evo šta kaže Vikicitat:
"Siberia", a poem by Florence Earle Coates.
"Siberia" a poem by George E. Woodberry. (aka "The Return of the Exiles")

Doktor Živago, Boris PAsternak

Jel mogu filmovi?

delboj:
То су ипак пјесме, не бих ишао толико далеко у овом раду, нема простора за све у једном потпоглављу. Можда неке споменем, али видјећу то још.

Радња Доктора Живага само дјелимично се дешава у Сибиру, зар не?

Питао сам и једну студенткињу из Сибира у вези с овим, али споро то иде кад Руси треба на нешто да одговоре, питање је хоће ли то и стићи на вријеме.

Филмови иду у друго потпоглавље. Сибирски берберин (већим дијелом сниман у Москви) је сигурно најпознатији. Даље нисам још тражио.

Бруни:
Transiberijan je odličan film. Ceo je u Sibiru i dešava se na transsibirskoj prugi (pruzi?).

Da, Dr. Živago samo delimično ima radnju u Sibiru.

rade:

--- Цитат: delboj у  3. 05. 2015. у 11.17 ---Покушавам да пронађем у којим романима се радња дешава у Сибиру, првенствено што се тиче релативно познатијих дјела свјетске књижевности, а што се тиче руске само ако то није тематика у вези с радним логорима.

Нпр. Карл Мај: Сибирски ловац, Жил Верн: Михаил Строгов (или Царев гласник)…
--- Крај цитата ---
Ниси добро дефинисао критеријум за сврставање: дела позната коме, одакле треба да буде писац да би припадао "светској" књижевности. На пример, Русима је прилично непознато да је Верн написао "Михаила Строгова", кад сам то поменуо у једном друштву које баш није неписмено, сви су се запањили. Самих сибирских аутора, чији се романи дешавају у Сибиру, има тушта и тма, али су они непознати нама. Карл Мај је познат мени, али он је писац деветнаестог века, новим генерацијама је потпуно непознат. Дакле, тешко је одговорити.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање