Već duže vremena me zanima jedna fonološka pojava. Naime, čuo sam mekši izgovor suglasnika /k/, /g/ ispred prednih samoglasnika (konkretno - ispred /e/), koji bismo mogli da zabeležimo kao [k(ʲ)e], [g(ʲ)e] ([dɛvɔjk(ʲ)e] `devojke`, [nɔg(ʲ)e] `noge`) umesto očekivanih [kɛ], [gɛ] ([dɛvɔjkɛ], [nɔgɛ]). Mog beleženja nisam siguran, ali verujem da se neko od vas susreo s ovom pojavom. Dodam još da sam naravno oba izgovora - mekši i tvrđi - čuo kod izvornih korisnika.
Moje pitanje je da li je mekši izgovor grupa KE/GE neka narečna osobina, a ako je, kojeg nareča? Iako bi bio narečni ili ne, je li to normativno ispravno?
PS. Ova pojava možda tako me zanima, jer ima paralelu u poljskom. Naime, zbog tzv. četvrte palatalizacije sve staropoljske grupe *ke, *ge su postale meke (np. /paznokʲetɕ/ `nokat`, /gʲerka/ `igrica`), a ispred Drugog svetskog rata ta pojava je imala uticaj i na pozajmice (np. polj. /ɛvangʲelja/ `jevanđelje`, /gʲenɛrał/ `general`, /pokʲer/ `poker`), pa za danas je osobina govora starije inteligencije. Još dalje - i karakterističnije - je pošla 4. palatalizacija u varšavskom nareču, naime, tamo imamo takve oblike: acc. sg. f. psl. *nogǫ > nogę > varš. /nogʲe/ `nogu`, /rɛŋkʲe/ `ruku`. Samo kao mali kuriozitet.