Српски језички атеље > Језик је огледало душе

Изложбе, јубилеји, концерти…

<< < (7/11) > >>

Соња:
(Za čitaoce sa skupljim ulaznicama, odn. za one koji imaju vremena)

Četvrtak 10. 3. u 20:00, Studio 26 DKSG
Predstavljanje romana
VOĐA
Aleksandra Novakovića
Govore: Saša Ćirić i autor

Predstavljamo novi roman mladog beogradskog pisca, nagrađen VBZ-ovom nagradom za najbolji rukopis u 2010. godini.

Prema rečima izdavača, roman Vođa je precizna i bolna vivisekcija onog brutalnog, oholog i paranoičnog duha ispunjenog večno nezadovoljivom mržnjom i prezirom – duha koji pokreće, opslužuje i hrani sve naše ratove od pamtiveka pa do današnjeg vremena. Smeštena u samo jedan dan, Vidovdan istorijske 1914. godine, i krećući se odatle unazad i unapred, pokrivajući tim naglim i neočekivanim skokovima period od gotovo četrdeset godina, ova neobična priča vodi čitaoca čudnovatim i mračnim putanjama protagoniste Stojana Stamenkovića, kapetana srpske kraljevske vojske.
Aleksandar Novaković (1975) piše romane, drame, aforizme, pesme i kratke priče. Diplomirani je istoričar i dramaturg, magistar iz oblasti teatrologije, trenutno radi na doktoratu. Autor je drama Sistem, Zubi, Aladinova čarobna lampa i Naš čovjek i zbirki drama Bliskost i Posle Utopije, zatim tri romana Glečer, Keltska priča i Dva u jednom, dve knjige aforizama Pij Sokrate, država časti i Neće moći i dve teatrološke studije Kako je Tito razbijao „Tikve“ i Slomljeno slovensko ogledalo. Dobitnik je nekoliko nagrada.

Соња:
Pozivamo Vas na otvaranje nove izložbe Prirodnjačkog muzeja:

Dodirnimo prirodu 2
u subotu, 19. marta 2011. godine u 13 časova
u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd.

Autori izložbe: Gordana Jovanović, Miodrag Jovanović i Dragana Đurić.

Izložba Dodirnimo prirodu 2 je nesvakidašnja po svojoj muzejskoj koncepciji, jer su izbrisane granice između posetilaca i eksponata: svaki eksponat se može dodirnuti.

Izložba predstavlja nastavak prve taktilne izložbe Dodirnimo prirodu realizovane 2005. godine u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, a tokom prošle godine izložba je gostovala je u Muzeju Horeum Margi u Ćupriji i Narodnom muzeju u Kruševcu.

Na ovaj način Prirodnjački muzej među prvima kod nas je počeo da primenjuje inkluzivni izlagački pristup namenjen širokoj publici, najmlađima, ali i osobama sa invaliditetom, slepim i slabovidim osobama. 

Na izložbi će biti predstavljeni eksponati koji podržavaju široku lepezu pojmova iz prirode, karakterističnog oblika koji je jednostavan i taktilno prepoznatljiv: replike delova biljaka i životinja, kao i originalne minerale, stene i fosile. Među brojnim eksponatima biće predstavljeni: jaje najmanje i najveće ptice na svetu, replika lobanje jednog od najmanjih dinosaurusa – Eoraptor-a, predstavljenog između ostalih na izložbi „Dinosaurusi Argentine – džinovi Patagonije“, glava krokodila, ihtiosaurus – izumrli gmizavac koji podseća na ribu, donja vilica runastog mamuta, fosilna riba stara 180 miliona godina, lobanje pećinskog medveda, lisice i čoveka, ljušture morskih puževa i školjki i dr.

Соња:
Pozivamo Vas na Dane kubanskog filma, filmsku manifestaciju koju smo organizovali u saradnji s ambasadom Kube u Beogradu, od 24. do 27. marta 2011.

Mali bioskop Doma kulture Studentski grad
24 - 27. 3. u 19 i 21 DANI KUBANSKOG FILMA
Selektor programa: Petar Mitrić

Četvrtak 24. 3.2011.
Mala sala u 21:00

Selektor programa i Ljiljana Bogoeva Sedlar, red. prof. FDU, uvodna reč

Film STRANICE MAURICIJEVOG DNEVNIKA
r: Manuel Perez Paredes, 2006.

Malo koji noviji kubanski film je s toliko emocija i hrabrosti uspeo da se bavi Kubom nakon kolapsa Sovjetskog Saveza tj. tokom takozvanog specijalnog perioda.
Može se reći da film Manuela Pereza predstavlja neku vrstu istorijskog balansa osamdesetih i devedesetih godina onome što je film Uspomene na nerazvijenost Tomasa Gutiereza Aleae predstavljao tokom šezdesetih godina.

… ulaz na sve projekcije je slobodan

Urednik filmskog programa DKSG
Igor M. Toholj

Dom kulture Studentski grad
Bulevar Zorana Đinđića 179
Tel 26 96 439
Mob 062 26 78 43
www.dksg.rs

Gulo Gulo:
Izložba eksponata iz rimskog perioda Beograda

Stalna izložba arheološkog nasleđa iz rimskog perioda Beograda, koje je pronađeno tokom izgradnje podzemne garaže kod Starog dvora, biće otvorena sutra u 11 sati u istom prostoru, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i „Parking servisa”.

Izložba će obuhvatiti desetak eksponata, sa kraja trećeg i početka četvrtog veka, krčaga, zdela i uljanih lampica, navela je jedan od autora projekta, arheolog i stručni saradnik ovog zavoda Nela Mićović.

Ona je ukazala da je ideja da se, u Ulici Dragoslava Jovanovića, javno predstave eksponati sa prostora istočnog antičkog Singidunuma, koji su tokom 2003. godine pronađeni na području Pionirskog parka.

Poštovaoci arheologije, kako je navela, biće u prilici da pogledaju vitrinu arheološkog materijala, postavljenu preko puta šalter službe, uz dodatak informativnog panoa na kome će biti predstavljen istorijat tog prostora.

Na projektu je sa Mićevićevom sarađivala arhitekta „Parking servisa” Mirjana Sikimić.

Gulo Gulo:
Smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju

Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana od 21. do 30. marta u Narodnom muzeju.
Počasni domaćin je Meksiko, koji učestvuje prvi put, pa će tako Festival otvoriti film u meksičkoj produkciji „Buđenje Mezoamerike“ Hektora Tahonara, koji se bavi pretkolumbijskom Amerikom.
Na smotri arheološkog filma prvi put će biti prikazana i dela kineske i makedonske produkcije.

Osim dva domaća ostvarenja - filmove „Avarski grob“ Milana Milosavljevića i „Istraživanje u Crnoj Gori“ Milorada Đuknića, Aleksandra Teodorovića i Danila Mijajlovića, na programu će se naći ukupno 25 filmova iz 11 zemalja.

Biće prikazana i ostvarenja iz Belgije, Italije, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Španije, Crne Gore i Grčke.

Premijerne projekcije počinju u 20 sati, dok su reprize sutradan od 17 časova.

Karte su u prodaji od ponedeljka i koštaju 100 dinara.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање