Српски језички атеље > Језик и информатика

Старословенски језик, писање на рачунару

(1/2) > >>

Инок28:
Помаже Бог!

Поприлично се бавим старословенским језиком (и његовим редакцијама). Требао би ми један савет, ако неко зна…

За старословенски се обично користе фонтови посебно прилагођени за тај језик из разлога што савремени фонтови у мањој или већој мери не задовољавају критеријуме да би се правилно писало. Међутим, скоро сам открио један фантастичан фонт: RomanCyrillic Std. Он је сличан Times-у и, не само да садржи сва слова старе ћирилице, већ подржава и нека најређа из румунске ћирилице.

Ако би он потуно подржао словенски, то би било фантастично. Проблем је код акцентовања. Црквенословенски, којим се највише бавим, има свој акцентни систем (сличан грчком). Ти акценти постоје и могу се применити на мала слова. Главна моја мука јесте у томе како да применим те акценте на велика слова. Акценти који ми требају за велика слова су: оксија, варија, спиритус, исо и апостроф (на слици).Био бих неизмерно захвалан ако би ми неко решио овај проблем, било да ме упути како се то може постићи овим фонтом, било на неки други фонт који подржава акцентовање великих слова.

Главна услов да ми неки фонт одговара јесте да садржи ово слово:
Ꙗ ꙗ

Ево како игледа један класичан текст на старом језику: .
За мој појам, ако би то могло да се куца модерним фонтом потпуно исправно, то би била невиђена револуција.

J o e:
Би.

Инок28:
Треба ми помоћ неког информатичара или програмера!

Од мог последњег писања, информатички и језички стручњаци из Русије основали су пројекат везан за подршку старословенског на рачунарима. Направили су више одличних Јуникодних фонтова за старословенски. Фонтови су сјајни, квалитетни, ефикасни. Решени су сви стари проблеми писања који су се вукли годинама.

Ово је њихов сајт: https://sci.ponomar.net/fonts.html.

Мој проблем је у следећем: Сви текстови које сам писао, рађени су старим системом, тзв. УЦС-8 (Ирмологион): http://irmologion.ru/fonts.html. Стари фонтови су били такви да су убачена разна слова и знаци на места латиничних и ћириличних слова и бројева и тако је фонт снабдевен свим потребним знацима.

То је застарела метода. Више се ништа не ради на старим фонтовима. Такође, ради објављивања на интернету (као нпр. Википедији), све мора бити исправним Јуникод системом. Мени је сада потребно да конвертујем врло дуге текстове у тај нови систем.

Ови Руси направили су некакав алат за конверзију из УЦС-а у Јуникод. Та њихова скрипта је једини начин да се конвертују велики текстови. Налази се овде: https://github.com/typiconman/Perl-Lingua-CU.

Потребно ми је:


* Како да инсталирам ту скрипту? Једно детаљно поступно објашњење, пошто око програмирања не знам апсолутно ништа.
* Како после да користим тај алат?
Дакле, имам готове текстове у Ворду (УЦС) и требају ми исти ти текстови у Ворду у новом фонту.

Они су направили и неки веб-конвертер (https://www.ponomar.net/cgi-bin/ucs2utf.cgi) али су напоменули да за дуге текстове мора преко оне скрипте. А ја управо имам много докумената са дугим текстовима.

Молим вас за помоћ око ове скрипте, ако неко зна, да ми покаже.

Kostov:
Волио бих да помогнем око тих текстова а да се ту не умијешају никакви скриптови, али ће ми требати примјер. Можеш ли приложити неки од тих Ворд фајлова, или послати преко личних порука?

J o e:
И ја сам се пре извесног времена одушевио сајтом Пономар. Но, моје потребе су скромније, па ми савршено паше њихов веб-конвертер. (Ипак, уме да буде брљотина, као вероватно и са тим скриптом, код неких надредних слова.) Ако откријете лак начин примене скрипта, и ја ћу бити захвалан.

У вези с првим питањем, из 2015, у међувремену се појавио грађански фонт (мислим, Оливере Стојадиновић) Дијакритика, са свим потребним словима и акцентима, али ни он не ради савршено, а нема ни курзив ни масни слог.


--- Цитат: Инок28 у 20. 09. 2015. у 18.24 ---Црквенословенски, којим се највише бавим

--- Крај цитата ---

Ако питање није превише лично, на који начин се бавиш црквенословенским? Изучаваш га (научно) или га користиш на други начин?

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање