Мени је темплејт познат из неколико различитих примера. На пример, темплејт без икаквог садржаја, али са предефинисаним фонтом, форматом странице, маргинама, нумерацијом, пасусима, насловима, поднасловима и сл. Затим, сличан темплејт када су у питању мејлови, са позадином, фонтом, величином фонта и бојом, на пример темплејт за новогодишњу или рођенданску честитку. Затим темплејт у мобилном телефону, са предефинисаним садржајем, на пример „Извини, не могу сад да ти се јавим, заузет сам, чујемо се касније“. Затим темплејт у РПГ играма, ово је интересантно – створења и ликови креирани до извесне опште мере. На пример, темплејт за орка или темплејт за ратника. Затим у програмирању, темплејти класа итд.
Ако се има у виду проширење појма „образац“ на све ове и овакве случајеве, онда је у реду. Али ако се темплејт посматра искључиво као образац у оном смислу у којем имамо садашње значење обрасца као форме коју треба попунити, онда такав образац јесте једна конкретна подврста темплејта, али не и темплејт у општем смислу. Мени се чини да је реч „предложак“ и добра и интуитивна јер бих у горе побројаним случајевима одмах разумео о чему се ради, док, на пример, значење енглеске речи template уопште нисам знао, него сам из контекста закључио да се ради о предефинисаној општој форми. Образац би се односио на посебан тип предефинисане текстуалне форме у којем треба унети конкретне податке, али постоје и друге форме и други формати који се могу предефинисати, осим текстуалних.