Српски језички атеље

Српски језички атеље => Граматика => Морфологија => Тему започео: Orlin у 27. 04. 2013. у 23.06

Наслов: Deklinirate li brojeve 2, 3 i 4?
Поруку послао: Orlin у 27. 04. 2013. у 23.06
Zdravo svima! Koliko ja znam, u standardnom jeziku još je sačuvana deklinacija glavnih (osnovnih) brojeva 2, 3 i 4 za razliku od glavnih brojeva 5+, koji su postali nepromjenljivi, ali, ako se ne varam, deklinacija tih brojeva nije obvezna i gubi popularnost. Ja nikada ne dekliniram brojeve 2, 3 i 4 i samo pasivno razumijem njihove oblike u kosim padežima (ponekad nisam siguran koji je pravilni oblik).
Rezultat ankete ne bi bio reprezentativan za sve govornike, ali ipak želim izmjeriti popularnost deklinacije tih brojeva ovom anketom.
Dodatna pitanja:
1. Ako ne deklinirate te brojeve, poznajete li njihove oblike u kosim padežima?
2. Ako se brojevi 2, 3 ili 4 (također višečlani brojevi koji završavaju s 2, 3 ili 4) pišu brojkama, dodaje li se padežni završetak spojnicom? Ja ne dodajem padežne završetke ako se podrazumijevaju iz konteksta.
Hvala unaprijed!
Наслов: Одг.: Deklinirate li brojeve 2, 3 i 4?
Поруку послао: Vukvuk у 28. 04. 2013. у 00.41
Pa nije ti baš dobra anketa. Deklinacija broja četiri zvuči jako neobično/arhaično (četiriju, četirma), dok se oba, dva i tri dekliniraju, ali uglavnom samo u pozicijama gde je to obavezno (Pričao sam sa obema). U drugim situacijama se jako često menjaju alternativnim konstrukcijama (susret dveju strana ~ susret dve strane, ?Pogodio ga ja trima hicima u glavu -> Pogodio ga je sa tri hica u glavu).