Da budem iskrena, nikad čula. Vidim da je nagrada koju je dobio neka Međunarodna nagrada koja se deli u Saragosi, za koju sam takođe prvi put čula. Ovde su bitne književne nagrade Planeta, Servantes, princ od Asturije, te nagrade obvjavljuju na TV i pišu o njima u novinama. Na Vikipediji ga čak uopšte nema na
višeznačnoj odrednici.
Evo vidim sad da je objavljeno na primer u La Vanguardia, ima i jedan intervju s njim. On uopšte nije pisac, nego je industrijski inženjer, predaje na nekom fakultetu. Ovo mu je drugi roman, prvi je La escriba, i preveden je na 13 jezika. Ovaj valjda na 18. Kažu u La Vanguardiji, da su članovi žirija bili oduševljeni dokumentovanošću romana, kao i radnjom koja je interesantna i prijemčiva, i brzo hvata pažnju čitaoca. Bazirana je na istinitom događaju, tj. priči o prvom forenzičaru na svetu, Song Ciju (Song Ci piše na španskom, ali boga pitaj kako je to zaista). Vidim da ima na Amazonu Kindl verzija za manje od 6 evra, pa ću da pazarim i pročitam, pošto i ja volim istorijske romane.
Da budem iskrena, čitala sam više španskih istorijskih romana, i mogu da kažem da su zaista vešti u istorijskim rekonstrukcijama, bilo u pisanoj formi bilo na filmu. Ako vas interesuju istorijski romani, probajte takođe Matilde Asensi, sigurna sam da su preveli neku njenu knjigu, kao i Arturo Perez Reverte, koji takođe ima odlične istorijske romane. Ako još uvek niste pročitali Katedrala na moru, Ildefonsa Falkonesa (to znam sigurno da je prevedeno), toplo je preporučujem, jer je odličan roman, isto tako studiozno dokumentovan o srednjem veku u Kataloniji.