Српски језички атеље > Књижевност

Književnost u srednjovekovnoj Bosni-jedno pitanje

(1/1)

vojvoda:
Čitao sam skoro knjigu Dragoljuba Dragojlovića Srpska književnost u srednjovekovnoj Bosni i ona se bavi književnim delima, jako malobrojnim, nastalim na teritoriji srednjovekovne bosanske države. Interesuje me da li neko zna neki rad koji se bavi književnim delima (ako ih ima) napisanih na latinskom jeziku u Bosni (u franjevačkim samostanima i drugim verskim centrima).

Ja sam sa Đorđem pre nekog vremena pričao o književnosti Slovena-muslimana koja je nastala na teritoriji Bosne (na sprskom jeziku ali u tradiciji muslimanske kulture). Zna li neko nešto o ovoj književnosti? Ja nisam za sada pronašao nijednu knjigu koja se njome bavi.

Gulo Gulo:
Хм, баш се око тога водила полемика скоро код Латина на класичним, у смислу да заправо постоји доста дела из ср.Босне на латинском, али нису препозната и преведена, тако да и литературе нема много. Можда је најбоље да одеш до Ила или Драгане са катедре за Класичне науке да попричаш са њима око тога.

А око муслиманске литературе је тек заврзлама, јер је Топкапи музеј препун преписке муслимана из Босне (јањичара углавном) са својим хришћанским породицама, тако да би то био извор првог реда, само има једну зачкољицу која се зове обавезно знање Турског да само приђеш архиву Топкапија, а опет и они имају гомилу докумената, што на латинском што на српском, за која се још и не зна да негде чаме по архиву. Али опет, треба ти дозвола Топкапија, знање турског и читање арапског…

vojvoda:
Турска држава иначе има врло рестриктивна правила када је коришћене архивске грађе у питању, мада се ни наши историчари нешто претерано не труде да јој приђу  :D

vojvoda:

--- Цитат ---Хм, баш се око тога водила полемика скоро код Латина на класичним, у смислу да заправо постоји доста дела из ср.Босне на латинском, али нису препозната и преведена, тако да и литературе нема много. Можда је најбоље да одеш до Ила или Драгане са катедре за Класичне науке да попричаш са њима око тога.
--- Крај цитата ---

Hvala na preporuci.

Навигација

[0] Списак порука

Пређи на пуно издање