Српски језички атеље > Транскрипција

Angelina Jolie

<< < (5/5)

J o e:

--- Цитат: Бруни у 16. 02. 2012. у 17.46 ---Kako ne može?  [iznenadjen] Pa jel smo videli snimak? Šta sad, treba da glas radvajamo na sitna crevca i da ga postavljamo pod mikroskop, ne bismo li utvrdili da li je ZAISTA Ž ili nije?= Uostalom, šta je sa LPD, koji je naveo Stoundar? Koju zamerku imaš na LPD?

--- Цитат: Stoundar у 23. 01. 2012. у 20.59 --- LPD daje samo izgovor prezimena sa /ʒ/

--- Крај цитата ---

--- Крај цитата ---

Не уводи сад Стоундаров аргумент. Он стоји за себе и нико га није оспоравао.

Спорно је једино што ти одбијаш да чујеш ово: ако неко себе на снимку зове приближно [анжелина жоли], ми не можемо да закључимо да је она 100% /анџелина жоли/, јер бисмо били веома недоследни. Постоје ДВЕ могућности: 1. да она изговара на оба места /џ/ с нешто помереном артикулацијом (која објективно постоји у америчким говорима, што више пута помиње БП) или 2. да изговара у имену /џ/ с помереном артикулацијом, а у презиму регуларно /ж/. И то је то. (Остале варијанте, /анџелина жоли/ и /анжелина жоли/ ваљда не морамо ни претпостављати.)

Rancher:

--- Цитат: J o e у 15. 02. 2012. у 21.48 ---Све што је било у могућности лингвистике, компјутерске технике и експерименталне фонетике искористили смо да сазнамо шта је посреди:
--- Крај цитата ---
О ком се снимку радило? Овом?


--- Цитат: Vukvuk у 15. 02. 2012. у 16.18 ---Korisnik na ruskoj Wikipediji kaže da je James Lipton u nekoj emisiji pred samom Angelinom njeno prezime izgovarao [ˈdʒoʊliː] (sa akcentom na prvom slogu) i da se ona nije nijednom bunila.

A korisnik na bugarskoj Wikipediji kaže isto da Angelina sama svoje ime izgovara [ʒoʊˈliː] (sa akcentom na drugom slogu). Na šta mu drugi korisnik odgovara da je u Bugarskoj ipak uobičajena varijanta sa [dʒ].

--- Крај цитата ---
Ово је тај интервју из 2005. За разлику од претходног снимка, у овом је изговор разговетнији. Мој акустички утисак је дефинитивно Анџелина Жоли, али нек се још неко јави.

Највише резултата у корпусу (srWaC), као што се дало очекивати:

Анђелина Џоли — 642
Анџелина Џоли — 109
Анђелина Жоли — 105
Анџелина Жоли — 102

Father Jape:
Lipton kaže /dʒoʊ ˈliː/ kad je najavljuje, ali ona kaže sa /ʒ/.

EDIT: Na Youglishu vidim da Severnoamerikanci uglavnom kažu kao Lipton.

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање