Аутор тема: Распоред Colemak Mod-DH за српски језик  (Прочитано 1750 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Kostov

• Члан
  • Поруке: 100
  • Говорим: шведски, енглески, руски
    • Српски ми није матерњи језик
    • Србификатори
Варијанта ергономског распореда тастатуре Colemak Mod-DH за српски језик. Доступна је и на ћирилици и на латиници.

(кликните на слику за увећавање)

Топлотни дијаграм на основу извода из Андрићеве На Дрини ћуприја

Настанак пројекта
Данас општеприхваћени распоред QWERTY је изумљен у 19. вијеку. Код њега је присутан низ проблема:
  • најприступачније тастере заузимају ријетка а не честа слова, те се прсти прекомјерно крећу;
  • прсти су лоше распоређени при куцању и често се користе једни те исти, чиме се куцање успорава и отежава;
  • извјесни подугачки словни низови се пишу истом руком (нпр. sweaterdresses);
  • изузетно често се прескаче средњи ред (нпр. минимум).
Конкретно за српски:
  • најчешћа слова (А, Е, И, Н, О) смјештена су ван средњег, најприступачнијег реда;
  • удаљени су претпалатални сугласници (Ђ, Ж, Ћ, Ч, Ш).
2006. године је, првенствено за енглески, настао распоред Colemak. Он представља савремену алтернативу QWERTY-ју и смишљен је за ефикасније и ергономичније куцање. Касније су дошли и изведени распореди као што је Colemak Mod-DH. Ја сам опште принципе оба распореда пренио у распоред за српски језик и резултат дијелим с вама.

За кога је погодан овај распоред?
За писце, титлере, преводиоце, програмере и многе друге. Иако QWERTY, по свој прилици, мање омета куцање на српском него на енглеском, бољитак може осјетити свако ко се служи језиком.

Које су предности?
У односу на Colemak и Colemak Mod-DH:
  • Најчешћа слова су помјерена како би одговарала словним обрасцима у српском.
    • Чести диграфи и триграфи се сада лакше куцају: је, ра, да + сам, шта, али.
    • Прва 4 слова у средњем реду су из ARST преуређена у RSTA. Слово А се чешће среће од остала три, стога завређује да се притиска кажипрстом.
  • Ријетка слова су удаљена од средине куцања, укључујући и енглеска (Q, W, X).
  • Положај знакова интерпункције је углавном исти као и код Colemak Mod-DH. (По мом мишљењу, ергономичнији је од позиција европског QWERTY-ја.)
  • Трећи (AltGr) и четврти (Shift + AltGr) знаковни слојеви већим дијелом одговарају распореду QWERTY.
Преузимање

Windows
  • Преузмите архиву/архиве по вашем избору: ћирилица, латиница.
  • Распакујте преузету архиву/архиве.
  • Покрените setup.exe.
Linux: упутство видите на репозиторијуму на GitHub-у (енгл.).

Познати проблеми
  • На латиници диграф nj није згодно куцати. Могао би се оптимизовати и ije, један од најчешћих триграфа; тренутно се морају користити домали прст, кажипрст и средњи прст, тим редослиједом.
  • [ћирилица] Љ и Њ су смјештени далеко од средине тастатуре. Добро рјешење би било да се диграфи лј/нј аутоматски претварају у љ/њ. На Windows-у је ово можда могуће помоћу програма AutoHotkey, али на Linux-у уз AutoKey тренутно није.
  • [латиница] Слово Y тренутно није присутно, пошто није пронађен згодан положај.
Ресурси коришћени при прављењу
Спољне везе
« Последња измена: 14. 05. 2024. у 21.27 Rancher »

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.276
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Распоред Colemak Mod-DH за српски језик
« Одговор #1 : 14. 05. 2024. у 21.33 »
Први Colemak прилагођен нашем језику. Испробаћу га. Хвала на труду!

Ван мреже Kostov

• Члан
  • Поруке: 100
  • Говорим: шведски, енглески, руски
    • Српски ми није матерњи језик
    • Србификатори
Одг.: Распоред Colemak Mod-DH за српски језик
« Одговор #2 : 25. 05. 2024. у 17.48 »
Попуњавања ради дијелим додатне топлотне мапе. Усмјерене су на разговорну лексику, а не књижевноумјетничку.

Тема на форуму Benchmark („Бол у очима приликом гледања у АМОЛЕД екран”)
~30.000 знакова (ћирилизовано)

QWERTY (српска ћирилица)

Српски Colemak Mod-DH

Моја преписка са једним пријатељем
~320.000 знакова

QWERTY (српска ћирилица)

Српски Colemak Mod-DH

Тагови: