Аутор тема: Deklinacija imenice "startap"  (Прочитано 2111 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже JasminaT

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 6
  • Говорим: eng, a pišem i čitam lat. i starogrč.
  • Родно место: Beograd
    • Српски ми је матерњи језик
Deklinacija imenice "startap"
« : 11. 03. 2024. у 12.34 »
Dobar dan,
molim vas za pomoć.
Da li možete da me uputite na verodostojni izvor gde mogu videti promenu "posrbljene" imenice STARTAP.
Problem mi pravi množina - startapi ili startapovi.
U medijskim natpisima nailazim na obe verzije, a s obzirom na kvalitet naših medijskih poslenika, to mi i nisu neki relevantni izvori.

Hvala   [fsmile]
« Последња измена: 11. 03. 2024. у 12.37 JasminaT »
Audaces Fortuna Iuvat

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.276
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
Одг.: Deklinacija imenice "startap"
« Одговор #1 : 11. 03. 2024. у 13.29 »
Српски речник новијих англицизама наводи ту реч само с акцентом на првом слогу (ста̀ртап → ста̀ртапи), што је, по мом искуству, учесталији изговор од ста̏рта̏п → ста̏рта̀пови. Ипак, с обзиром да је неологизам с двојаким акцентом, допушта обе множине. Ако тражиш препоруку, лично бих користио стартапи.
« Последња измена: 11. 03. 2024. у 13.53 Rancher »

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.847
« Одговор #2 : 11. 03. 2024. у 13.33 »
Sufiks -ov- (-ev-) se sistematski dodaje na oblike množine jednosložnih imenica muškog roda: vukovi, tragovi, maljevi, kao i u nekim slučajevima kad se gubi nepostojano a: kolac -> kočevi, palac -> palčevi. Taj sufiks je u nekim slučajevima opcioni, pa imamo i dublete vuci, koci, palci. Princip važi i za imenice stranog porekla, pa i novijeg datuma: tenkovi, hitovi, četovi.

Kolebanje nastaje kad se od tih jednosložnih imenica grade složenice: tada uglavnom nema potrebe za umetanjem -ov- (trag > kolotrag -> kolotrazi) ali po analogiji se u govornom jeziku često zadržava (kolotragovi). Verujem čak da postoje i višesložne imenice gde je oblik sa -ov- normiran, ili bar dubletan, ali trenutno ne mogu da se opsetim nijedne.

U slučaju startapa, verujem da je dobrom delu naših govornika poznata originalna engleska morfologija start up, pa ga i menjaju kao da je start ap, te se kao rezultat dobije startapovi. Ja bih dao prednost obliku startapi, ali ne mogu ni da tvrdim da je startapovi "pogrešno".

U praktično identičnom slučaju laptop takođe postoji kolebanje laptopi:laptopovi, gde mi se čini da je uzus dao priličnu prednost ovom drugom obliku. (Ja i ovde preferiram "laptopi").

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.276
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
« Одговор #3 : 11. 03. 2024. у 13.45 »
За разлику од ста̀ртапа, ла̏пто̏п сам одувек изговарао тако, као две речи, па ми је множина лаптопи страна. Мада сам чуо ла̀птоп, али далеко ређе.

Тагови: