Sufiks -ov- (-ev-) se sistematski dodaje na oblike množine jednosložnih imenica muškog roda: vukovi, tragovi, maljevi, kao i u nekim slučajevima kad se gubi nepostojano a: kolac -> kočevi, palac -> palčevi. Taj sufiks je u nekim slučajevima opcioni, pa imamo i dublete vuci, koci, palci. Princip važi i za imenice stranog porekla, pa i novijeg datuma: tenkovi, hitovi, četovi.
Kolebanje nastaje kad se od tih jednosložnih imenica grade složenice: tada uglavnom nema potrebe za umetanjem -ov- (trag > kolotrag -> kolotrazi) ali po analogiji se u govornom jeziku često zadržava (kolotragovi). Verujem čak da postoje i višesložne imenice gde je oblik sa -ov- normiran, ili bar dubletan, ali trenutno ne mogu da se opsetim nijedne.
U slučaju startapa, verujem da je dobrom delu naših govornika poznata originalna engleska morfologija start up, pa ga i menjaju kao da je start ap, te se kao rezultat dobije startapovi. Ja bih dao prednost obliku startapi, ali ne mogu ni da tvrdim da je startapovi "pogrešno".
U praktično identičnom slučaju laptop takođe postoji kolebanje laptopi:laptopovi, gde mi se čini da je uzus dao priličnu prednost ovom drugom obliku. (Ja i ovde preferiram "laptopi").