Pa zašto sam ja opterećen ako ti pišeš o srozavanju novinarske profesije? Da bi se srozala, valjda bi trebalo da je prethodno bila na nekom nivou. Ja samo izvodim logičke zaključke.
Danas mnogo stvari ne valja, ali ne valja ni predstavljati da je "nekad" sve to bilo mnogo bolje. Takav diskurs ljudima stvara osećanje propasti, nemoći i mirenja sa "sudbinom", zbog čega onda ništa ni ne rade na tome da se stvari promene. A mnogo stvari zavisi od nas samih i predstava u našim glavama.
Back on topic, zbog "osnovane sumnje" neko može biti i priveden, a kamoli da se piše o njemu. Ja mislim da je "opravdana sumnja" sasvim dovoljan razlog da se piše o nekom delu. Evo, npr., moguće ni za jedan fakultet u Srbiji nije jasno kako se troši novac od školarina. Ako im tražiš finansijske izveštaje, nećeš ih dobiti. Na svim sa kojima sam ja imao veze, nije moguće izbeći kuloarske priče o tome ko je sve od kadra zaposlen preko veze itd. To ništa ne može da se dokaže. (Mito ni na sudu ne može da se dokaže, a kamoli novinar da ima dokaz.) Ako se o tome ne bude pisalo, nikad se neće ni promeniti.
Ili, čuveni "tajkuni". Šta to uopšte znači, jesu li oni kriminalci ili nisu? Situacija u kojoj je potpuno sumnjivo kako se neko obogatio, kako je baš njegova firma dobila određeni posao itd., međutim ne smeš da pišeš o tome jer on može da te tuži i oglobi, može da potkupi sudije!, i da za ceo život imaš da zaćutiš.
Ili, u svim školama u Srbiji, 5-10% dece, po mojoj slobodnoj proceni, trpi svakodnevno fizičko nasilje. Ko zna koliko njih trpi psihičku torturu. Sva deca znaju ko su nasilnici. Znaju i psiholozi, pedagozi, nastavnici. Međutim, kada bilo koji slučaj dođe u novine, direktori su uvek frapirani, to je izuzetan slučaj, to nije moguće u njihovoj školi itd. Ako već govorimo dokle ide "novinarsko srozavanje", čisto ilustracija dokle ide "čast" i "ugled".
Dosta je tog mentaliteta zaštite "časti i ugleda", ako si stvarno pošten, šta te briga šta se piše o tebi? Ako nije istina, vreme će pokazati da je tako. A ako je istina, onda javnost treba da zna, da bi i na državnim organima bio veći pritisak da odrade svoj posao.