Аутор тема: нема + прави објекат?  (Прочитано 7545 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже delboj

  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 441
  • Говорим: руски, енглески, италијански
  • Родно место: Гацко, Република Српска
    • Српски ми је матерњи језик
нема + прави објекат?
« : 20. 03. 2017. у 17.44 »
Нисам баш сигуран јесам ли добро формулисао наслов теме, али нисам имао бољу идеју, а не знам ни гдје бих могао да тражим нешто конкретније о овоме. У сваком случају, извињавам се унапријед ако нисам био довољно прецизан у наслову.

Да кренем редом. Ако имамо три овакве реченице:

1. У српском нема посебног израза за то.
2. У српском нема посебан израз за то.
3. У српском не постоји посебан израз за то.

Онда имам сљедећа питања:

1. Да ли је у овој реченици под 1. "посебног израза" неправи објекат у генитиву и да ли је реченица безлична? Или је ово логички субјекат у генитиву?
2. Да ли је у реченици под 2. "посебан израз" прави објекат у акузативу и да ли је реченица безлична? Или би ово "посебан израз" могло да се тумачи као дио именског предиката? У том случају, опет се поставља питање у ком је падежу "посебан израз". Ако бисмо замијенили посебан израз са "посебна ријеч" (дакле, ако би реченица гласила "У српском нема посебна ријеч за то.", онда нема дилеме да "посебна ријеч" не може да буде у акузативу, а самим тим не може да буде ни објекат, јер објекат не може стајати у номинативу. Опет, не знам како би то могао да буде дио именског предиката, јер "нема" је одрични облик глагола имати, а то није помоћни глагол јесам/бити да би био именски предикат. А ако је реченица безлична, онда нема ни граматичког субјекта. Да ли су ове двије реченице уопште у складу с граматичким правилима српског језика? Овако не парају уши, али анализирајући их почињем помало да сумњам.
3. Ако промјеном глагола направимо личну реченицу, онда је логично да ово постаје субјекат. А логички субјекат безличне би требало да постане граматички субјекат личне. Ипак, нисам сигуран да ли сам дошао до одговарајућег и тачног закључка.

Тагови: