Аутор тема: Хот дог  (Прочитано 11071 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.245
Одг.: Хот дог
« Одговор #15 : 18. 08. 2012. у 08.30 »
Други цитат се односи на правописце, који нису доследни у бирању критеријума. Ту има и просто погрешних решења (зашто је аутолимар ако је ауто-превозник, кад су прозодија и семантички однос исти?), због којих сам био киван. Но, то је било у П93, П10 је поправио те случајеве с префиксоидима.

И даље ми је логично фер-плеј, али не због акцента, него због мотивисаности првог дела, а можда и другог. С друге стране, заиста мало другачије посматрам Прћићеве примере мејкап, плејоф. Утешио ме је његов став:

Цитат
Исто ттако, ни то што се неке адаптиране сложенице српском  језику изговарају с двоструким акцентом, што је показатељ релативне фонетске самосталности основа, као у /бо̏дибѝлдинг/, /хо̏тдо̏г/ и /ме̑јка̏п/ никако не може бити поуздано мерило за утврђивање њиховог писаног облика, с обзиром на околност да неке адаптиране сложенице имају само један акценат, што указује на то да су основе фонетски већ срасле у једну целину, попут /дра̏гстор/ /ха̀рдвер/, /шо̏умен/.

Ја мејкап природно могу да изговорим с дугоузлазним, а није ми превише страно ни плѐјоф, нарочито што су у енглеском с једним акцентом. То потврђује ову његову о акценатском срастању. Могуће да бих с другим примерима имао проблема.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.267
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #16 : 1. 11. 2012. у 22.44 »
Има и онај тениски ударац кроз ноге познат под називом хот-дог. :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.857
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #17 : 1. 11. 2012. у 22.59 »
Ето! К–Ш против Прћића и ХЈП-а. :D (Ја сам за ове друге.)
Uporedite datume kad je koji pisan.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: mejl