Da se i ja uključim, da dosolim
. 8)
Iz razloga koje je Belopoljanski naveo, "matrica" je definitivno neprikladno. Kao programer u tehničko-matematičkoj oblasti, šokirao bih se da neko koristi "matricu" u ovom smislu.
"Obrazac", gledan sam za sebe, jeste možda prikladan termin, ali se već koristi za "form", to jest kao sinonim za "formular". Ja bih za "obrazac" očekivao gomilu polja za unos i ček-bokseva u koje treba uneti kojekakve generalije, a ne taj
template.
Ostaju "šablon" i "predložak". Ja sam navikao na "šablon" (iskren da budem, najviše sam navikao na "templejt", ali to je informatičarski žargon
) iz kojekakvih izvora; pride, od njega se može napraviti i pridev (na primer, "šablonske klase"). "Predložak" mož’ da prođe, ali mi deluje malo usiljeno. Reč mi je malo nova u ovom kontekstu, i morao bih da se zamislim na šta se odnosi (a u dizajnu korisničkog interfejsa, to je loša stvar).
Doduše, ja sam čovek koji odmah vraća na engleski svaki program koji se drzne da se instalira na srpskom, a da me nije pitao. Neke je to koštalo i trenutne deinstalacije…