Најновије поруке

Странице: 1 ... 7 [8] 9 10
71
Правопис / Одг.: Kabel ili provodnik
« Последња порука J o e 16. 03. 2023. у 16.01 »
Мислим да је ово питање најпре за људе из струке (електротехничаре и сл.), који знају шта је устаљено.
Избацивати неку реч само зато што је пореклом туђа (мада је деценијама и у нашем језику) а без недвосмислено адекватне замене не би било смислено.

Ако нешто треба преиспитивати, то је е у кабел, које иначе не умећемо у француским речима (ансамбл, дирижабл, дубл), мада смо помињали негде на форуму да је у техници чешћи тај облик.
72
Правопис / Kabel ili provodnik
« Последња порука Dusan 16. 03. 2023. у 11.29 »
Dobar dan.

Treba mi pomoc.
Sa obzirom da je u strucnoj literaturi odomaceno koriscenje termina KABEL (spoljasnji deo) i PROVODNICI (unutrasnji deo - zile), interesuje me:

Da li je pravilno napisati PROVODNIK (umesto kabel - nije srpska rec) i ZILE?
Ili koristiti odomacen tehnicki izraz KABEL - PROVODNICI?

Na primer:
- Provodnik sa 5 zila. To bi trebalo da je u duhu srpskog jezika.
- Na sajtovima tehnickih firmi koji ne vode racuna o jeziku, kao i u strucnim knjigama se navodi   
  termin KABEL sa 5 provodnika.
73
Превођење / Одг.: Over and out
« Последња порука Kostov 14. 03. 2023. у 14.23 »
Ако се још ко пита, у југословенском упутству „Приручник за командира одељења” сам нашао и облик завршавам. За његову актуелност, наравно, не знам.
74
Поштовани Ј о е,

Хвала Вам на исцрпном и квалитетном одговору! Сагласан сам, може се рећи да је термин прелазна оцена конвенционалним путем остварио превагу.

Срдачан поздрав,
Пустињски лисац
75
Морфологија / Одг.: Глаголске именице
« Последња порука J o e 25. 02. 2023. у 11.33 »
Пијење, бијење – чувење, према речницима. Једино од добити (што нема везе с бити ’тући’) имамо нпр. трпни придев добивен (уз добијен), али он не гради глаголску именицу на -ње.
76
Велико слово / Одг.: Чернобиљска зона искључења
« Последња порука J o e 25. 02. 2023. у 11.27 »
Име електране је, колико видим, званично, тако да несумњиво иде с великим словом. Име области је малко необично по томе што је смишљено ад хок (имена обично имају дужу традицију), али је и оно званично и административно, односи се на конкретну област, па је и ту логично велико почетно слово. (Тако се пише и у руском и, рекао бих, свим језицима.)
77
Не. Језик правних аката није нормативан за општи језик, већ само за језик правне комуникације. (Сетимо се правника који инсистирају на ништавости (то им је традиционални термин), што не спутава употребу варијанте ништаван, ништавност.)

У овом случају имамо дублетизам глагола на -овати/-ификовати, који је реалан и о чијем разрешењу може да одлучи само могућа будућа претежна употреба једног од њих.
78
Морфологија / Одг.: Пролазна или прелазна оцена
« Последња порука J o e 25. 02. 2023. у 11.17 »
Прелазна оцена је термин – судећи по том статуту, и релативно званични. Наравно да и пролазна оцена има смисла и користи се, али ја то нпр. осећам делимично као жаргонизам, тј. као можда превише сликовиту метафору концепције образовања у коме ученик/студент пролази (провлачи се) кроз узак простор („иглене уши“), стешњен од оних који његов рад оцењују (уп. негативну конотацију сродног глагола провући се (на испиту)). То не осећам код преласка, прелазне оцене, у коме је наглашенија ученикова самосталност у напредовању. Прелазност јест неуобичајено у односу на пролазност, али видим да се понегде користи.

Речник српскога језика не бележи ово школско значење речи пролазан, као ни спортско.
79
Поштовани корисници форума Српски језички атеље,

Занима ме да ли се позитивна оцена у високошколском образовању (оцене 6, 7, 8, 9 и 10) може означити као прОлазна или прЕлазна? У Статуту мог Факултета стоји „прелазна”, а постоји и овај аргумент у случају основне или средње школе:
Цитат
– Kaže se prelazna ocena, ona koja je dovoljna za prelazak u sledeći razred. To je dvojka. A kaže se prolazno vreme (na primer, vreme koje je postigao trkač posle jednog kilometra u trci na 5000 metara).

С друге стране, по мом језичком осећају нема ничег погрешног ни у коришћењу придева пролазна у ову сврху. Позитивна оцена на сваком испиту није услов за прелазак у наредну годину, а проценат студената који је положио испит називамо пролазност. Покушао сам да дођем до одговора на ово питање претрагом на интернету, али ми се чини да не постоји неко конкретно правило које би нам пружило једносмислено и финално решење проблема.

Унапред захвалан на свим одговорима,
Пустињски лисац
80
Књижевност / Одг.: Školska lektira
« Последња порука delboj 6. 02. 2023. у 19.22 »
Цитат
Једино Петар Коцијан није имао надимка, или га бар разред није знао.
Да га питају?
Сви су знали да неће рећи.
Погледали су га.
Седео је поред Роксанде Накић Розите.
Тако је Петар Коцијан, пре него што је и са ким у разреду нешто битније
проговорио, добио надимак Пабло.
Treba mi mala pomoć u vezi s ovim iz romana "Lajanje na zvezde" - na šta su aluzija imena Pablo i Rozita?
Странице: 1 ... 7 [8] 9 10