Општа питања > Обавештења

Akcenti na forumu

<< < (3/6) > >>

Father Jape:
Koliko se sećam uglavnom koriste tradicionalni sistem za akcentuaciju.

Mada načelno mešaju IPA, naš alfabet, i tradicionalne slavističke ili indoevropeističke simbole. A pritom, po našoj ustaljenoj praksi, niti prilažu celokupan IPA bilo gde u knjizi, niti se igde osvrću na svoju upotrebu simbola.

Vukvuk:
Meni je malo nelogičan sistem na forumu. Zar ne bi bilo jednostavnije `` za kratkosilazni, ^ za dugosilazni, ` za kratkouzlazni, ’ za dugouzlazni u ovim kombinacijama? Osim toga, genitivni znak je po meni potpuno nepotreban, koja je njegova distinktivna funkcija u odnosu na znak za dugosilazni akcenat?

Бруни:
Pa ti nemoj da ga koristiš, nekom će zatrebati, pa što da nema mogućnost da ga napiše? Vala, baš ste pravi Srbi. :D Umesto da se budete zadovoljni što smo se potrudili da nekako ipak imamo mogućnost da ubacujemo te akcente (nije lako ubacivati i pisati sto pedeset pravila zabrane, za to je potrebno vreme i volja, jer je izuzetno dosadno), vi još odozgo i prigovarate.

J o e:

--- Цитат: vukvuk у 12. 03. 2013. у 22.09 ---To je sistem koji koriste Petrović i Gudurić, zar ne? Ali u njemu nije moguće zapisati poljoprȉvreda, televîzija, separê, Širȁk itd.

--- Крај цитата ---

Да, њега је предложио још Ивић пре педесетак година. У том систему исто је телѐвӣзија и телеви̑зија — фонолошки. Преношење је алофон.


--- Цитат: Father Jape у 12. 03. 2013. у 21.42 ---Karadžić uvodi 1818. simbol za kratkosilazni, ali koristi ga samo u minimalnim parovima kratkosilazni-kratkouzlazni, inače zadržava simbol za kratkouzlazni kod svih kratkih akcenata.

--- Крај цитата ---

Да. Као равноправни члан прозодијског система увео је и појам и знак тек 1852.

Duja:

--- Цитат: vukvuk у 12. 03. 2013. у 22.19 ---Meni je malo nelogičan sistem na forumu. Zar ne bi bilo jednostavnije `` za kratkosilazni, ^ za dugosilazni, ` za kratkouzlazni, ’ za dugouzlazni u ovim kombinacijama? Osim toga, genitivni znak je po meni potpuno nepotreban, koja je njegova distinktivna funkcija u odnosu na znak za dugosilazni akcenat?

--- Крај цитата ---

Slažem se da nije najlogičniji; problem je što, koliko znam, srpske tastature nemaju akut ⟨`⟩ (nisam siguran, ja imam neku budženu) pa sam malo improvizovao. Nisam siguran ni za smartfone; bolje je koristiti dostupnije znakove (Bruni na španskoj nema \). Ako vam odgovara nešto drugo, lako je promeniti. Mislim da ipak nije teško za pamćenje.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање