evo kako ja to dozivljavam:
moze na primer "igrao sam kosarke" ili "igracu kosarke" sto znaci da sam igrao ili cu igrati kosarku odredjeno vreme, a to vreme mu dodje "kolicina za kosarku" sto se vraca semanticki na gradivne imenice - bitno je da se stvar moze kolicinski izraziti. kosarka je "postvarena" u konkretnu masu trenutaka igranja kosarke.
npr. to se vidi jasno kod "naigrao sam se kosarke" - igrao sam kosarku u dovoljnoj kolicini.
ako se kaze "igram kosarke", zbog nesvrsenosti tekuce radnje se gubi mogucnost tog pretvaranja "apstrakne" aktivnosti u relativno konkretnu stvar. tako da se ne moze reci "igram kosarke", jedino "igram kosarku."
reci "igram kosarke" I neuobicajeno, meni stvarno para usi
s druge strane "igrao sam kosarke" je uobicajeno, u stvari vrlo cesto, I to implicitno povlaci neku referentnu kolicinu "kosarke", a to je "uobicajeno vreme igranja kosarke u jednoj prilici (jednom danu)", sto moze da znaci jedino jednu, dve, nekoliko partija…dakle kada bi neko rekao "igrao sam basketa" (da malo promenimo), to bi svi razumeli kao da je neko, u datom danu (podrazumeva se ’danas’, bez narocitog konteksta) bio na basketu, igrao najmanje jednu partiju basketa.
tako da je recenica "igrao sam kosarke" jednaka recenici "igrao sam partiju kosarke", uz jedan jedini izuzetak - moze se raditi I o vise partija, ne samo jednoj.
kod "nemam zene", stvar je ista.
dobro je poznato da fraza "nemam zene" najcesce znaci "nemam seksa", a eventualno moze podrazumevati I ostale stvari, emocionalne potrebe… ovde se isto radi o postvarenju zene u dobro koje se ima ili nema (iskustvo imanja zene ili "bivanja sa zenom"), a merna jedinica tog dobra je opet vreme tokog koga se ono ima ili nema.
nemam pojma - ne znam ni malo. mogao bih imati sve znanje o necemu, mogao bih imati neko znanje, mogao bih imati makar najmanje znanje, ali a nemam nikakvo, ne znam nista. opet kolicina.