Српски језички атеље > Фонологија

Тврди и меки сугласници

(1/1)

J o e:
С мејла:


--- Цитат ---Moje pitanje za vas je sledeće: koji su to tvdi i meki suglasnici pomoću kojih se vrši glasovna alternacija O i E (preglas)? Hvala.
--- Крај цитата ---

J o e:
Тврди су сви осим неколико предњонепчаних: ј, љ, њ, ђ, ћ.

Та акустичка особина (мекоћа) „заснована је на врло великом степену приљубљивања горње површине предњег дела језика уз тврдо непце и сужавању пролаза ваздушне струје (делимичном при изговору меког сонанта ј, а много потпунијем код осталих меких сугласника)“ (Станојчић–Поповић).

http://en.wikipedia.org/wiki/Palatal (код нас је палатални шири појам)

Duja:
Džo, ali u kontekstu o/e alternacije, u kojem je pitanje i postavljeno, sigurno i postalveolarne suglasnike š, ž, č, dž smatramo "mekim". Tako imamo miševi, ježevi, mačevi, budževi, sve sa -ev/-evi a ne sa -ov/-ovi. Doduše, verujem da ima izuzetaka, pogotovo kod reči stranog porekla (padaju mi na pamet Benešov, Džordžov), ali sistemski ovde imamo -e-.

Treba spomenuti i da se alternacija javlja kod nekih reči na "tvrde" suglasnike, gde je istorijski postojao meki glas: mrazevi, carevi.

J o e:
Прочитао сам то и пребацио се на потпуно друго. [kuku] Добро, само треба проширити оно што сам рекао овим: у меке сугласнике некада су спадали и ж, ш, џ, ч, ц, з, с, па су резултати гласовних закона са њима (палатализовање вокала) оставили трагове који су данас, синхронијски фонетски необјашњиви.

Зоран Ђорђевић:

--- Цитат: Duja у  3. 05. 2012. у 08.34 --- Tako imamo miševi, ježevi, mačevi, budževi, sve sa -ev/-evi a ne sa -ov/-ovi.

--- Крај цитата ---
Ком облику би требало дати предност — носеви или носови? Носем или носом?
Онај филм се зове "Жена са сломљеним носем"

Навигација

[0] Списак порука

Пређи на пуно издање