(Изменио сам редослед гласова да би се лакше уочиле групе)
а) В, Ј, Р, Л, Љ, М, Н, Њ, Д, Ж, З (ово је лако, већина гласова су СОНАНТИ)
Мислим да зависи од узраста. Има више опција.
1. Може се рећи да се ради о сонантима;
онда ни̂з има три уљеза (Д, Ж, З).
Такво решење било би погодно за основну школу.
2. Међутим, јавља се повремено термин
лингвални гласови. Лингвални су они гласови у чијем изговору учествује језик (тј. учествује неизбежно, конститутивно, „творенито”, инхерентно).
Ако се претпостави да ни̂з чине лингвални гласови — имао би само два уљеза (В и М). Ово је, дакле, још боље решење (мањи број уљезâ), али тешко да ће неко у шестом разреду то уочити. Ово би могло за средњу.
3. У средњошколским граматикама се повремено јавља бинарни пар
акутско :
грависно (понекад је погрешно наведен, али се појављује повремено).
Ако ни̂з чине акутски гласови — исто има само два уљеза (опет В и М). Ово је „напредније” решење и погодно је нпр. за додатну наставу или универзитет.
б) Г, К, Џ, Ђ, Ћ, Х
1. Моја прва помисао је прекидност. Током изговора експлозива и африката ваздушна струја наилази на преграду (потпуну препреку). Сетите се да и африкате имају у првој фази преграду (која се после претвори у теснац, али тек након што се ваздушна струја иза ње нагомила). Сетите се да се експлозиви зову и
преградни гласови, док се африкате зову и
полупреградни гласови.
Гласови у чијем изговору ваздушна струја наилази (у било ком тренутку) на преграду — класификују се као прекидни. Они у чијем изговору се то не дешава — као непрекидни. Фрикативи се изговарају без преграде (уместо тога, у њиховом изговору се јавља теснац).
Дакле:
ако ни̂з чине прекидни гласови — уљез је Х.
(Прекидност се може означити и модернијим термином
неконтинуираност, или „минус континуираност”, тј.
[–континуитаност].)
2. Друга помисао ми је да се ради о дорсалним гласовима (упрошћено речено, они се изговарају телом језика, а не врхом).
Ако ни̂з чине дорсални гласови — уљез је Џ.3. Могућности са два уљеза су превише бројне (нпр. Ђ и Ћ су меки, остали нису итд.).
P. S. Одакле вам ово питање?