Најновије поруке

Странице: [1] 2 ... 10
1
Код Станојчића и Поповића творба је одувек била лоше обрађена, недоследно, с много грешака у примерима и сл. До последњих издања префиксација је тамо спадала у слагање (што је неодбрањиво). Ако кажеш да су је сада сврстали у деривацију, то је лепа измена, само је изгледа нису спровели доследно.

Дакле, не може бити мало једно, мало друго, него је увек само једно.
2
У граматици Станојчић–Поповић (2020) на 144. страни наведено је да је придев накисео добијен деривацијом од придева кисео, међутим, у истој граматици се, на 178. страни, наводи како је придев накисео, заједно са сличним придевима субјективне оцене (натруо, накрив, омален, онизак и сл.), заправо добијен композицијом.

Наиђох на задатке за средњу школу у којима се, ако се не варам, за нешто слично опет говори да је у питању деривација.

Све у свему, врло ме буни читава ствар, поготову јер је и унутар једне граматике супротна тврдња. Моје питање је: Када се префиксација сврстава у композицију, а када у деривацију? Хвала.
3
Језик је огледало душе / Aleksandar Belić, snimak
« Последња порука Father Jape 10. 05. 2023. у 21.26 »
Nabasah na snimak govora Aleksandra Belića:

https://livecache.rts.rs/page/radio/sr/story/23/radio-beograd-1/4500247/.html

(kreće od 43:40)
4
Решио сам да скрајнем енглеску тастатуру јер ми је много да шалтам по три пута, па сам изменио тастатуре из ове теме. Користио сам лингвистичку тастатуру као шаблон (жао ми што је нисам раније користио, Џо ју је мајсторски склепао), па је готово све исто уз следеће изузетке:

Цитат
+ Додата обрнута коса црта у трећем нивоу, први ред, број 7
+ Додати знакови у трећем нивоу из старе тастатуре: знак евра и фунте
+ Додати знакови у четвртом нивоу из старе тастатуре: плус-минус је сада на нули уместо лево од јединице, знак дељења и множења су заменили места (сада је знак множења [×] на истом тастеру као и звездица тј. знак пута [*], први тастер лево од бекспејса)
– Уклоњени сви акценти (сем наших) и остали лингвистички симболи
– Уклоњени знак степена и параграфа
* Враћено ћириличко слово ѕ

Знак степена вероватно вратим (избацио сам га случајно док сам стављао други знак на његово место). Биће лево од знака плус-минус.

Укратко: У првом и другом нивоу (без шифта и с њим) све је исто као на стандардним распоредима сем краткоузлазног акцента (грависа) лево од јединице; на његовом месту је усправна црта као у лингвистичкој тастатури. Остало учите. :)
5
Језик и информатика / Одг.: SrpKor se seli (JeRTeh)
« Последња порука Rancher 30. 04. 2023. у 14.42 »
Ја им писао на стару адресу пре неколико година да добијем налог, нико ми никад није одговорио. Иначе, нигде не видим SrpKor2003, иако кажу да је бесплатан.
6
Језик и информатика / SrpKor se seli (JeRTeh)
« Последња порука Father Jape 27. 04. 2023. у 16.01 »
Dobio sam mejl sledeće sadržine:Uvaženi korisnici korpusa SrpKor,

Na skupštini Društva za jezičke resurse i tehnologije - JeRTeh, održanoj 21. februara 2023. godine, usvojene su sledeće odluke:

Verzije SrpKor-a (SrpKor2003, SrpKor2013) će ubuduće pod dole navedenim uslovima biti dostupne na novoj adresi https://noske.jerteh.rs/.

Pristup verzijama SrpKor2003 i SrpKor2013 na adresi http://www.korpus.matf.bg.ac.rs pod starim uslovima omogućen je do sada registrovanim korisnicima najduže još godinu dana, ali treba imati u vidu da je korpus na toj adresi na vrlo starom serveru koji može uskoro da otkaže i neće se zamenjivati, te se korisnicima savetuje da što pre otvore nalog na novoj adresi. Novi nalozi na staroj adresi http://www.korpus.matf.bg.ac.rs neće se više dodeljivati.

Pristup verziji SrpKor2003 na novoj adresi https://noske.jerteh.rs/ biće besplatan.

Pristup verziji SrpKor2013 na novoj adresi https://noske.jerteh.rs/ biće besplatan samo za članove Društva JeRTeh koji su uplatili članarinu. Svaki novi član Društva uz članarinu dobija besplatan pristup verziji SrpKor2013.

Pored navedenih verzija SrpKor-a, korisnicima na na novoj adresi https://noske.jerteh.rs/, biće besplatno dostupni i korpusi srpELTeC, WikiKorpus i paralelni korpus ItSrNer.

Podrazumeva se da određenim nalogom korpusima može da pristupa samo jedan korisnik kome je nalog i dodeljen.

Korisnici koji su uplatili članarinu Društva mogu otvoriti nalog na novoj adresi https://noske.jerteh.rs/ koristeći uputstvo o registraciji koje slikovito prikazuje svaki pojedinačni korak u procesu registracije.

Srdačan pozdrav,

dr Biljana Rujević

Sekretar Društva za jezičke resurse i tehnologije - JeRTeh

https://jerteh.rs/
7
Прозодија / Одг.: Акцентолошка литература
« Последња порука denboko 19. 04. 2023. у 03.29 »
Pozdrav svima. Da li su neke od ovih knjiga jos u prodaji? Gde bih mogao da ih nadjem u Beogradu? Zeleo bih da nadjem knjigu koja moze da mi pomogne sa analizom metrike u poeziji.

8
Добро дошли! / Deklinacija višečlanih naziva
« Последња порука nevena3 8. 04. 2023. у 10.53 »
Шта је од следећег исправно?

Добили смо одговор од ЈКП "Паркинг сервис".
или
Добили смо одговор од ЈКП-а "Паркинг сервис".

Које је правило за деклинацију вишечланих назива?
Уколико бих написала: Добили смо одговор од Јавног комуналног предузећа "Паркинг сервис", јасно је да се први део мења по падежима, али шта се дешава када је написан као скраћеница?

9
Синтакса / Reč ,,Put’’ kao predlog i imenica u rečenici
« Последња порука Јужни 6. 04. 2023. у 03.53 »
Molim za pomoć oko pravilne upotrebe reči ,,put'' u rečenici. Naime, kada se upotrebljava u kom padežu i u kom svojstvu u rečenici….Mogla bi pomoć i u vidu preporuke neke literature, pošto imam problema sa Stanojčićevom Gramatikom srpskoga jezika…U knjizi se navodi pravilna upotreba u rečenici…Krenuo je putem glavne zgrade, ali nekako mi para uši da ne može i krenuo je putem…
Kome nije teško, uPUTite me da naučim, hvala unapred
10
Семантика и етимологија / Одг.: Лагодан живот
« Последња порука Duja 29. 03. 2023. у 13.55 »
Pa može, ali ništa ne fali ni glagolu voditi, koji ima zabeleženo ovo značenje:

https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=f19vXxB6&keyword=voditi
Цитат
Frazeologija

voditi veseo život živjeti veselo, provoditi se
Странице: [1] 2 ... 10