Српски језички атеље > Граматика
Etnici
Бруни:
S mejla nam je došlo sledeće pitanje:
--- Цитат ---zitelj konjica, zitelj obale slonovace, drzava MALI.KONGO,KOMORI,BENINA,GVINBISAU,DZIBUTIJA
--- Крај цитата ---
Pošto ovo nije možda najrazumljivije, pokušaću da odgonetnem o kojim se toponimima radi:
Konjic
Obala Slonovače
Mali Kongo
Komori
Benin
Gvineja Bisao
Džibuti
Ja bih rekla:
Konjičanin
Stanovnik Obale Slonovače (ne znam kako bi ovo)
Malokongoanac
Komoranin ili Komoranac
Beninac
Stanovnik Gvineje Bisao
Džibutijanac
Šta ostali kažu?
Соња:
Мало скретање пажње: мислим да је постављач питања мислио на државу Мали и државу Конго.
Списку се могу додати и Того, Бурунди и ко зна шта још.
Ја биК ово скоро све писала са „житељ…“. Џаст ин кејс.
Бруни:
--- Цитат: Соња у 30. 09. 2011. у 22.23 ---Мало скретање пажње: мислим да је постављач питања мислио на државу Мали и државу Конго.
--- Крај цитата ---
Врло могуће. Овако како је написано, не даје много информација. :fkez:
У принципу, за многе житеље једноставно нема имена, тако да је најбоље користити житељ или становник…
.:Aleph:.:
Од именице Ко̏нго творбом су добијени Конгоа́нац и Конго̀а̄нка, од Комо́ри би можда било Комо́рац и Ко̀мо̄рка, поред наведеног решења које Бруни спомену, Бе̏нин – Бени́нац, Гвине́јац Биса̏о, Џибути́јац (?).
Од То́го је Тогоа́нац и Того̀а̄нка, придев того̀а̄нски.
Шоми:
Већ смо расправљали негде о овоме.
Коњичанин; становник/житељ Обале слоноваче, евентуално Слоновчанин (као Г./Д. Милановац — Милановчанин или Х. Нови — Новљанин); становник/житељ Малија, ев. Малијац; Конгоанац (као Тогоанац); Коморанин или Коморанац; Бенинац; становник/житељ Гвинеје Бисао (Бисаоанац је мало незгодно за изговор јер у нашем језику нема таквих гласовних скупова); Џибутијац или Џибутанац (са скраћеном основом, као Херцеговац према Херцеговина).
Навигација
[0] Списак порука
[#] Следећа страница
Пређи на пуно издање