Српски језички атеље

Српски језички атеље => Језик и информатика => Превод информатичких појмова => Тему започео: Бруни у 7. 01. 2011. у 17.13

Наслов: Pingeback and syndication service
Поруку послао: Бруни у 7. 01. 2011. у 17.13
Pre nekoliko dana Vikidot je otpočeo akciju prevođenja interfejsa na što više jezika. Ja sam krenula, naravno, u prevod na srpski, ali imam izvesnih poteškoća oko nekih termina. Za sada su to ova dva iz naslova. Malo mogu da ponudim konteksta, osim:

At least one syndication service must be specified.

add pingbacks

Ево сајта:
http://translate.wikidot.com

А ево и стране где се налазе те две речи.

http://translate.wikidot.com/a:sr

(Да, ако неко жели да се прикључи и помогне, само треба да се учлани на сајт. На насловној страни има дугме JOIN. Они који су већ чланови Викидота (који имају налог на СЈА сајту), само треба да се придруже сајту, не морају да отварају нови налог. Они који немају, треба да отворе нови налог).
Наслов: Одг.: Pingeback and syndication service
Поруку послао: Зоран Ђорђевић у 7. 01. 2011. у 22.35
Не знам да ли ће ти ово помоћи, моје компјутерско знање ограничено је на Ворд и Ексел, а ово сам нашао тражећи нешто друго. A можда ово знаш одавно, али ти се не уклапа.

RSS predstavlja jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web lokacija koje vam se sviđaju. Umesto da posećujete web sajtove kako biste videli da li se na njima pojavila nova vest ili članak, možete koristiti RSS (Really Simple Syndication - veoma jednostavno povezivanje).
Наслов: Одг.: Pingeback and syndication service
Поруку послао: Бруни у 7. 01. 2011. у 23.06
Naravno da pomaže, Zorane! Svaka čast! Ja znam za skraćenicu RSS i znam otprilike šta podrazumeva, ali nisam znala od čega je skraćenica. Ništa onda, ja ću to da ostavim u originalnoj skraćenici, jer je tako ipak najpoznatija — RSS.

Hvala još jednom.

Sad mi ostaje još ovaj pingeback…
Наслов: Одг.: Pingeback and syndication service
Поруку послао: Бруни у 10. 01. 2011. у 12.40
Evo definicije tog pingebacka…

Цитат
A pingback is one of three types of linkbacks, methods for Web authors to request notification when somebody links to one of their documents. This enables authors to keep track of who is linking to, or referring to their articles. Some weblog software, such as Movable Type, Serendipity, WordPress and Telligent Community, support automatic pingbacks where all the links in a published article can be pinged when the article is published.
Essentially, a pingback is an XML-RPC request (not to be confused with an ICMP ping) sent from Site A to Site B, when an author of the blog at Site A writes a post that links to Site B. However, it also requires a hyperlink. When Site B receives the notification signal, it automatically goes back to Site A checking for the existence of a live incoming link. If that link exists, the pingback is recorded successfully. This makes pingbacks less prone to spam than trackbacks. Pingback-enabled resources must either use an X-Pingback header or contain a <link> element to the XML-RPC script.
Наслов: Одг.: Pingeback and syndication service
Поруку послао: Шоми у 12. 01. 2011. у 22.39
Повратни пинг засад за pingback, пошто се пинг већ користи (како није смишљено ништа паметније).

Пинг је комуникација са сервером, сајтом и томе слично, тј. „боцнеш сервер и чекаш да ти одговори“ — пинг значи то, да објасним овако просто да сви разумеју.

Повратни пинг би овде био ’извештај постављачу неког материјала на интернет да је неко треће лице поставило везу ка том његовом материјалу’.

Модератор: Спојене поруке.
Наслов: Одг.: Pingeback and syndication service
Поруку послао: Бруни у 12. 01. 2011. у 23.33
Da li to znači da taj pingeback mene obavesti kad neko negde na netu postavi link ka mom sajtu?
Наслов: Одг.: Pingeback and syndication service
Поруку послао: Шоми у 13. 01. 2011. у 00.02
Да. Тако макар пише у објашњењу појма.