Српски језички атеље > Синтакса

Господа не прича(ју)

(1/3) > >>

Бруни:
Још једно питање са мејла:


--- Цитат ---’Gospoda ne prica’ i "Gospoda ne pricaju’ - i jedno i drugo, ili samo drugo?? Ubedjuju me da prva varijanta ne moze, sto mi se cini jako glupim. Kao da je pogresno reci ’Omladina ne prica’. Zar moze ’Omladina ne pricaju’?? Pih. Znam da je ’gospoda’ zbirna imenica, ali po logici stvari trebalo bi da ima identicnu upotrebu glagola kao ’omladina’. Ne znam, mozda nisam u pravu :/
Pomozite, i hvala :)
--- Крај цитата ---

Duja:
Ja bih rekao da je oboje ispravno, ali u različitim kontekstima: ne pričaju kada se odnosi na konkretnu grupu ljudi, a ne priča kada se odnosi na ceo društveni sloj. Pa na primer:

Gospoda ne mogu danas da vas prime.

Gospoda ne komunicira sa sirotinjom, i otud koreni društvenog sukoba.

Zapravo, reč gospoda uglavnom koristimo kao supletivnu množinu od gospodin, koja nema pravu množinu, i otud glagol u množini. Uporedi dete zna — deca znaju. Omladina gotovo isključivo koristimo za starosnu grupu, a ne za konkretan skup mladih.

IamASt:
Supletivizam je pojava menjanja korena reči, kao npr. čovek - ljudi, pa tako i dete - deca, gospodin - gospoda? Je l’ to to? A zbirne imenice su npr. telad, guščad i sl. One koje imaju nastavak na -ad. Znači one označavaju isto - množinu, ali su dve različite vrste imenica. Je l’ lišče zbirna imenica naspram listovi koji imaju klasičnu mnozinu ako mogu tako da je nazovem?  [drustvo]

Бруни:
Mislim da jeste.

Belopoljanski:
Реч омладина је у једнини, без обзира на то што се односи на велик број индивидуа у стварности. Слично као и народ, подмладак, генерација и слично.

Свакако је „Господа не причају“, што постаје очигледније ако не изоставимо о којој господи је реч. Да ли бисмо рекли „Господа министри прича о успесима владе“ или „Господа министри причају о успесима владе“? „Господа чланови клуба седи и чека у соби за пријем“ или „Господа чланови клуба седе и чекају у соби за пријем“?

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање