Српски језички атеље > Правопис

Аустралазија – англицизам или не?

(1/2) > >>

Гардош:
Поштоване колеге,

Замолио бих вас за помоћ у вези са изразом „Аустралазија“. Наиме, о овом изразу нисам успео да нађем ништа посебно у нашој литератури, осим у Вујаклијином речнику страних речи. На интернету се овај израз појављује на српском, али је углавном реч о дословном преводу.

Колико сам разумео након истраживања, ни странцима није увек баш најјасније на шта се тај израз односи. Моје питање је да ли ми имамо неки еквавилент за реч „Аустралазија“ или је некоме од вас познато да се у српском та реч може користити?

Унапред хвала на одговору!

Father Jape:
Pretraga Google Booksa daje između ostalog i pogodak iz 1925:
https://books.google.rs/books?id=_QrRAAAAMAAJ&q=%D0%B0%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0&dq=%D0%B0%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiU1IO6nsvkAhVlpIsKHQsfCJoQ6AEIQDAD

Dakle u srpskom je u redovnoj upotrebi bar oko 100 godina.

Meni je ovo kao da se neko pita imamo li ekvivalent za Australiju ili Aziju, i mogu li se ti nazivi koristiti u srpskom.

Гардош:
Хвала на труду за одговор.

Успут да споменем, Азија са овим изразом нема ама баш никакве везе и питање сам поставио баш зато што се тај израз толико "редовно" користи да га у тој претрази има само на једном месту и то с цртицом и велим словом "А".

Али у сваком случају, хвала на труду и одговору.

Father Jape:
Ima ih oko tuce, koliko ja vidim, ali neki su iz hrvatskog. Ali nije kao da ima previše naših knjiga na Google Books. Što se ortografskog oblika tiče, svašta je bilo dručkije 1925. godine. Što se imanja veze s Azijom tiče, pa ima je ili nema podjednako i u drugim jezicima, to nije do ustaljenosti u srpskom.

J o e:
Како нема везе с Азијом:


--- Цитат: https://en.wikipedia.org/wiki/Australasia ---Charles de Brosses coined the term (as French Australasie) in Histoire des navigations aux terres australes[1] (1756). He derived it from the Latin for "south of Asia"
--- Крај цитата ---

Ни ја не разумем, која би могла бити алтернатива том имену? Југоазија?

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање