Српски језички атеље > Морфологија

Приањати

(1/2) > >>

Grimaiv:
Како се у српском језику пише: ПРИАЊА или ПРИЈАЊА? У реченицама: Хаљина при(ј)ања уз тело. Тепих при(ј)ања уз подлогу.

Rancher:
Говорило се о томе овде:


--- Цитат: Шоми у  8. 10. 2011. у 07.56 ---Приањати је једини домаћи глагол који је изузетак од -иа- → -ија-, а и то вероватно јер је несвршени вид од прионути.

--- Крај цитата ---

--- Цитат: Vukvuk у  8. 10. 2011. у 13.56 ---Prianjati nije izuzetak već se piše bez <j> zato što je to spoj prefiksa i osnove.

--- Крај цитата ---

сунце:
настал > настао
лжица > ожица (или метатезом лж>жл у жлица)
прильнути > прионути

при|льнути < при|льп|нути сажимањем льпн>льн;
Трајни вид глагола у старини има облик прилипати. Основа глагола је словенски корен лип-, који је исти с кореном леп- у лепити, лепило и сл.
Трајни вид глагола прионути по законитостима наслеђа из језика предка не би требао бити ни приањати ни пријањати, но би требао бити прилипати. Услед нанавичности мало тко ће бити довољно храбар/дрзновен употребити ту реч тако.

delboj:
Мени је овај глагол увијек био необичан, јер у народном говору у мом крају користи се искључиво у облику "пријењати". Како то гласу у екавском?

Duja:
Neprikladne poruke uklonjene u skladu s pravilima foruma:

--- Цитат ---А2. Писмо. Поруке пишите српском ћирилицом или латиницом. Немојте користити слова која не постоје у српском језику (w, й), нити СМС скраћенице. Такође је дозвољено (мада се не препоручује) писати и „ошишаном“ латиницом.

--- Крај цитата ---

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање