Српски језички атеље > Велико слово

Велика слова у називима (под)законских аката

(1/3) > >>

Соња:
Бацила поглед на правопис, има нешто о називима закона, али нисам успела да нађем ово што ми сад треба: дакле, ако пишем само Правилник (раније у тексту дефинисано који), писаћу га великим словом; ако пишем само Прилог (подразумева се чега), пишем опет великим словом; кад пишем прилог тај и тај Правилника, писала бих овако како је (за сада) у реченици коју вам (релативно верно) преносим. Да ли је то исправно - мис’им, постоји ли неко нарочито правило да сваки пут мора да стоји велико почетно слово за нпр. додатке (да не кажем апендиксе - који у оригиналним текстовима јесу увек са великим А), чланове, параграфе, прилоге и сл.?
Увозна дозвола издаје се за увоз/унос (извесних објеката) из додатака I и II (извесне) конвенцијe (прилози I и II Правилника о ………).

… the provisions of Article V, paragraph 3,  … listed in Appendix III…

Бруни:
Mislim da smo o tome već pričali na, kako ti kažeš, ODF, i zaključili smo da pravnici imaju svoj način pisanja i da to zaista treba sve velikim slovom. Ja bih ipak svuda stavila veliko slovo, jer to je ime tog dodatka/priloga/pravilnika…

Соња:
Ajd, videćemo. Fala.

J o e:
Ја бих ту мало: прилог/додатак Правилнику. Нема то неки посебан назив, јер не може се, ваљда, никако другачије звати него управо овако.

Соња:
Ма да, али сви ти додаци и прилози имају одређене бројеве и глупости, није да нису конкретни делови закона/правилника. Ја бих писала онако како сам тамо шљепила пример (сва слова која сам зацрвенела пре мене су била велика), мало слово кад је уз оно што га ближе одређује, велико кад стоји само, али…

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање