Српски језички атеље > Језик је огледало душе

Norma vs. jezički osećaj pojedinca

<< < (12/12)

Бруни:

--- Цитат: Belopoljanski у 28. 11. 2010. у 16.32 ---Попиј нешто против мучнине.

--- Крај цитата ---
Понекад једноставно не помаже ништа друго осим престати бити у контакту с оним што ти производи мучнину.  ;)

Бруни:

--- Цитат: Bəʊləʊ у 27. 11. 2010. у 23.11 ---A moram da dodam i da je nedoumica nekorektno sastavljena, jer niko ne bi rekao "ide nas u prilog", ali smo videli da mnogi kažu "ide u prilog tvrdnje", tako da ti primeri nikako nisu istog ranga.

--- Крај цитата ---

Ако "многи кажу" то ипак не значи да је исправно. Многи кажу и "с ничим", па ћеш се сложити да то није исправно. Или мислиш да и то јесте, с обзиром да "многи тако кажу"?  :D

Bəʊləʊ:

--- Цитат: J o e у 28. 11. 2010. у 15.46 ---Па зар правопис не спада у норму?
--- Крај цитата ---

Ali ne spada u gramatiku.


--- Цитат: Бруни у 28. 11. 2010. у 16.44 ---Ако "многи кажу" то ипак не значи да је исправно. Многи кажу и "с ничим", па ћеш се сложити да то није исправно. Или мислиш да и то јесте, с обзиром да "многи тако кажу"?
--- Крај цитата ---

Pa zavisi koji i koliki mnogi.

Vidi, meni je stvarno ovo više dosadno, ali ako sutra kod Klajna bude pisalo da se glagoli tipa igrati menjaju u prezentu 1. ja igraju, 2. ti igraeš, 3. on igraet, 4. mi igraem, 5. vi igraete, 6. oni igrajut, to ipak neće značiti da je to ispravno. Ili misliš da hoće, s obzirom da tako "piše kod Klajna"?

Ako kažeš da se to neće desiti, priznaćeš da postoji nešto iza njegovog mišljenja o tome šta je ispravno a šta ne, a onda postaje nejasno zašto baš i samo njegovo mišljenje o tome iza treba uvažiti? Da li samo on ima ekskluzivno pravo da o tome misli i govori? Da li su ostali ljudi bez mozga ili dobijaju pravo da misle tek kada dobiju i mesto u SANU? Verujem da je jasno da samo mišljenje ima vrednost, a ne pozicija ili autoritet, i da u sukobu mišljenja prevagu odnose argumenti, a ne pozicije i autoriteti.

Бруни:
Niko tebe ne tera da uvažavaš bilo šta, ili bilo koga. Ali nemoj zato pretendovati da ja (ili bilo ko drugi) uvažavam tvoje mišljenje "samo zato što ti kažeš da je tako logičnije".

I da, ako Klajn bude rekao jednog dana da je pravilno uvaevam, i ako to njegovo mišljenje bude potvrđeno u nekom novom Pravopidu Matice srpske, ja ću smatrati da je tako tačno. Sasvim će biti druga stvar da li ću smatrati da je to logično ili da li je to ispravna odluka. Ono što sigurno neću raditi jeste pljuvati po onima koji a priori znaju daleko više od mene na polju lingvistike samo zato što mi njihova pravopisna rešenja "ne zvuče". Ako je to uopšte vredno pominjanja, ni meni se ne dopadaju mnoga pravopisna rešenja, npr. u vezi sa transkripcijom sa španskog (treba li uopšte pominjati užas Teotivakana i navatla?) ali ću uvek pisati tako, zato što norma tako nalaže.

Kao admin ovog foruma, slažem se sa konstatacijom da je ova tema postala dosadna, zato što je prerasla u obično natezanje i nadmudrivanje, pa se zato definitivno  [lock]. Nema potrebe da se smučimo jedni drugima zbog oprečnih stavova koje imamo po nekim pitanjima, ovde smo da bi nam bilo lepo, da nešto naučimo jedni od drugih (koliko je god to moguće) i da se lepo družimo, pa hajde da se i potrudimo (svi, bez izuzetka) da to tako i bude.  [mig]

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање