Српски језички атеље > Морфологија

О граматичности (патролиран, асистиран…)

(1/5) > >>

Vukvuk:
Издвојено одавде.


--- Цитат: Шоми у 20. 07. 2012. у 16.08 ---Не читају ми се оволико дугачке поруке, али патролирани корисници не може, јер је то као *асистирани — неграматично. У енглеском користе све могуће глаголе у прелазном и непрелазном значењу, код нас не може то тако. Не може се патролирати неко и тачка. Ако вам се не свиђа Ранчеров предлог, смислите неки други који је граматичан.
--- Крај цитата ---

Šomi, ti kao da malo ne razumeš šta znači (ne)gramatično…

Шоми:
Само ми немој тврдити да је патролирати прелазан глагол.

Vukvuk:
Ne radi se o tome, nego o tome da je (ne)gramatičnost stvar suda maternjeg govornika. I ako je očigledno da je brojnim govornicima nešto gramatično, onda u najboljem slučaju možeš reći da je to tebi negramatično…

Шоми:
Или могу погледати шта о томе кажу књиге староставне. Да неће свако себи понаособ одређивати шта му је граматично? Треба ли ја да дајем језичке савете нишким говором (који овиме нипошто не омаловажавам) на форуму о стандардном језику, јер ми је можда тако граматично? Даље, могу се слободно опкладити да су видели да нешто шкрипи у изразу патролирати некога, само можда нису знали шта, али кад су га довољно пута поновили, онда им је ваљда постало обично. Друго, нису „бројни говорници“, за које и даље тврдим да ће се намрштити и на патролирати некога/нешто и на асистирати некога/нешто, већ изолована група која није промислила о томе. И још увек чврсто стојим иза тврдње да превод треба исправити.

Vukvuk:
U tom slučaju možeš preneti šta kažu knjige starostavne. Ali gramatičnost je deskriptivna, a ne preksriptivna lingvistička kategorija. O tome se radi.

Naravno, nešto može biti gramatično u nečijem dijalektu, pa on to da prenese i u situacije koje zahtevaju standardni jezik, u kom slučaju drugi govornici to percipiraju kao negramatično, ali ovde se radi o govornicima iz raznih krajeva, tako da se ne radi o njihovim lokalnim dijalektima.

I ne radi se o glagolima patrolirati, asistirati, nego o pridevima patroliran, asistiran.

Za koje ne razumem očekivanje da se o njima promisli. Da li si ti seo pa promislio o svakoj od cca 100.000 reči kojima vladaš u srpskom? Ili si ih dovoljno puta ponovio pa su ti valjda postale obične?

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање