Српски језички атеље > Велико слово

Скупштина

<< < (2/3) > >>

J o e:
Па требало би, али су то такође „званични стални“ органи школе, као и Наставничко веће, Школски одбор.

Бруни:
Izvini, ali ne razumem. Pa i predsednik države je neki zvaničan organ, zar ne? Mislim, ne razumem kako neki položaj ili radno mesto može biti "organ".

J o e:
Па формално је тако.

боја010:
Slažem se da npr. vanredna skupština, pišemo malim slovom, budući da je to jednokratno zasedanje  ili ad hok okupljanje ovog organa, ipak imam nedoumice sa primerima kao što su osnivačka skupštinaili godišnja skupština, pisala bih veliko slovo, dakle Osnivačka skupština, s obzirom da je ovo zvaničan naziv događaja koji se održava samo jednom, kada se osniva neko udruženje, zadruga ili slično. Šta mislite o tome?

Duja:
Mislim da je ovo malo siva zona. Ima opravdanja i za jedno i za drugo. Lično, stavio bih malo slovo jer je reč o opisnom pojmu; pravopis nema neko eksplicitno pravilo o nazivima sastanaka i skupova, a sintagmu Treći kongres… daje samo u primerima. U t. 63 se kaže da se "Velikim slovom pišu nazivi […] d) manifestacija i sl." a zatim u napomeni "U nazivima (npr. manisfestacija i periodičnih skupova) koji počinju rednim brojem […] reč iza rednog piše se malim slovom, jer njom ne započinje ime: I fudbalska liga, III kongres defektologa […] osim ako naziv manifestacije ima ustaljenu formu i prepoznatljiv sadržaj: 30. Pozorje, 25. Beogradski sajam."

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање