Српски језички атеље > Велико слово

Скупштина

<< < (3/3)

Тузор:

--- Цитат: Бруни у 21. 01. 2013. у 20.59 ---Izvini, ali ne razumem. Pa i predsednik države je neki zvaničan organ, zar ne? Mislim, ne razumem kako neki položaj ili radno mesto može biti "organ".

--- Крај цитата ---

Да пробам поново да откуцам нешто што је нетрагом нестало, услед техничких разлога.

Примера ради, Закон о локалној самоуправи предвиђа постојање четири органа јединице локалне самоуправе: Скупштина општине/града, општинско/градско веће, председник општине/градоначелник и општинска/градска управа. Председник општине/градоначелник је један од два извршна органа општине/града (други је општинско/градско веће), са унеколико двојним својством, с обзиром да је истовремено и председник другог органа, општинског/градског већа. Е сад, председник општине/градоначелник је на сталном раду у општини/граду, али не у смислу радног места, с обзиром да је реч о избору на функцију.

Постоје разлике између појма орган у наведеном смислу, и у смислу Закона о општем управном поступку, где тај поступајући орган не мора да буде законом "озваничен". Примера ради, у нашој Градској управи града Краљева постоји Одељење за инспекцијске послове (као унутрашња организациона јединица), унутар тог одељења распоређени су комунални инспектори који, када поступају у неком предмету, имају положај органа у смислу ЗУП-а. Међутим, у смислу ЗОЛС не само да они немају својство органа, него то својство нема ни одељење у којем су распоређени, већ тек "трећи ниво" - Градска управа града Краљева.

Иначе, називи органа и "пратећи садржаји" овако се пишу у пракси:
а) Јуче је одржана Четрнаеста редовна седница Скупштине града Краљева.
б) Данас је послат позив за Петнаесту (ванредну) седницу Градског већа града Краљева.
в) Делегацију Спортског савеза града Краљева примио је градоначелник града Краљева.
г) У Градској управи града Краљева образовано је дванаест  унутрашњих организационих јединица.

>>Mod: Sređen citat.<<

Семирамида:
Imam jedno pitanje koje se nadovezuje na ovu temu. Kada se imenica skupština determiniše nekim pridevom ili zamenicom onda se piše malim slovo: ova skupština i slično.
Da li je isti slučaj i sa zakonima,  odedbama, statutima? Npr.  Na osnovu ovog Zakona ili Na osnovu ovog zakona.

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање