Аутор тема: Nadimak od Krešimir  (Прочитано 11486 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Lili

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 8
Nadimak od Krešimir
« : 16. 01. 2012. у 15.07 »
Dobar dan dobri ljudi!Danas sam se učlanila i ne snalazim se još uvek gde se šta nalazi i kako funkcioniše.Elem, mene zanima sledeće:
Ako se neko zove Krešimir, da li je pravilno reći Krešo ili Kreša? Pomažite ljudi, odgovor mi je hitno potreban!!!

>>Mod:Uklanjanje velikih slova.<<
« Последња измена: 16. 01. 2012. у 15.23 Бруни »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Nadimak od Krešimir
« Одговор #1 : 16. 01. 2012. у 15.24 »
Zdravo, Lili, i dobro nam došla. Svejedno je, zavisi od onog ko nosi ime, ili kako u običaj uđe nadimak.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Lili

• Новајлија
  • *
« Одговор #2 : 16. 01. 2012. у 16.22 »
Hvala, znala sam ja gde da dođem po pomoć. ;)I ja sam mislila da je svejedno, ali sam imala situaciju da me ubeđuju kako se kaže KrešO, a ne KrešA.Odoh sad da im "natrljam nos" što me ubeđivaše u nešto bez veze! [bat] [igra]

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.847
« Одговор #3 : 16. 01. 2012. у 16.30 »
Pa Krešimir je pretežno hrvatsko ime, a u hrvatskom će takva imena od mila zaista imati -o na kraju.

Naravno, možda postoji konkretan Krešimir iz Srbije kojeg zovu Kreša.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #4 : 16. 01. 2012. у 16.36 »
Може и Креле.

Ван мреже Lili

• Новајлија
  • *
« Одговор #5 : 16. 01. 2012. у 17.10 »
 :D Može, može! :хехе:
Inače, ako ga u Hrvatskoj zovu Krešo, kod nas može i Kreša. [pardon] To mi je bilo bitno da potvrdim.Mada, šta je bitno, a šta ne danas…Očito da nemam drugih problema pa se bavim nevažnim stvarima… [bonk]
« Последња измена: 16. 01. 2012. у 17.13 Lili »

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
« Одговор #6 : 16. 01. 2012. у 17.24 »
Pa ne bi trebalo, ako čovek sebe zove Krešo. Kao kad bih ja sad otišao u (rodnu mi) Bosnu i svi počeli da me zovu Dujo — nije mi to nadimak. Niti su u Srbiji fudbalera zvali Sava Milošević, niti u Hrvatskoj i Bosni našeg sveca zovu Sveti Savo itd. Takva prilagođavanja mogu se razumeti u razgovornom registru, ali nisu korektna u imalo ozbiljnijem diskursu.
« Последња измена: 16. 01. 2012. у 17.28 Duja »

Ван мреже Lili

• Новајлија
  • *
« Одговор #7 : 16. 01. 2012. у 17.27 »
Dobro Dujo, mene je zanimalo da li je nepravilno, dokumentovano u pravopisu, reći Krešo.Znači, što nije zabranjeno, valda je dozvoljeno.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #8 : 16. 01. 2012. у 17.33 »
Lična imena imaju neki svoj život i malo toga vezano za njih uređuje Pravopis. Najbitnije je kako se čovek sam naziva. Ako on kaže da je Krešo, onda je Krešo, ako kaže da je Kreša, onda je Kreša…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Lili

• Новајлија
  • *
« Одговор #9 : 16. 01. 2012. у 17.33 »
Ako govorimo o nekom, za koga samo znamo da se zove Krešimir, u tom slučaju me je interesovalo kako reći.

Ван мреже Lili

• Новајлија
  • *
« Одговор #10 : 16. 01. 2012. у 17.35 »
Hvala u svakom slučaju.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #11 : 16. 01. 2012. у 17.39 »
niti u Hrvatskoj i Bosni našeg sveca zovu Sveti Savo

У Босни и ЦГ богме зову. И с потпуним правом. Да смо задржали изворни облик тог имена, Са̏ва, он би свуда био баш такав: Са̏ва (код понеког сам слушао и такав акценат). Међутим, неко је хипокористик према Са̏ваСа́ва (Са́во) — искористио да помеша са правим обликом тог имена, па сад не може свуда да буде Са́ва, пошто је то територијално дублетни суфикс.
« Последња измена: 16. 01. 2012. у 17.44 J o e »

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
« Одговор #12 : 16. 01. 2012. у 17.41 »
Dobro Dujo, mene je zanimalo da li je nepravilno, dokumentovano u pravopisu, reći Krešo.Znači, što nije zabranjeno, valda je dozvoljeno.

U pitanju je ime. Pravopis ne određuje kako se neko zove, osim u domenu transkripcije stranih imena. Imena mogu biti ispravna, tj. verna originalu ili pogrešna. Na primer, pevač se zove Daniel Đokić a ministarka Diana Dragutinović, iako grupe -ie- i -ia- nisu u duhu naše fonotaktike, tj. "ispravne". Nije pravilno napisati "Danijel" odnosno "Dijana" kad se pišu njihova imena.

Kod nadimaka, pretpostavljam da imamo nešto veću slobodu, ali bi generalno trebalo da sledimo ono kako ga je nosilac izabrao. Što verovatno znači "Krešo", jer je kod nas to ime retko.

Primeti da izbegavamo direktan odgovor na pitanje da li je "ispravno" ili "neispravno", jer takav odgovor ne postoji univerzalno i u svakoj situaciji. Pravopis nije Biblija, ne važi u svakoj situaciji i nema odgovore na sva pitanja.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #13 : 16. 01. 2012. у 17.46 »
ali bi generalno trebalo da sledimo ono kako ga je nosilac izabrao. Što verovatno znači "Krešo", jer je kod nas to ime retko.

Али ако тај човек себе зове Креша, онда никако није Крешо.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #14 : 16. 01. 2012. у 17.50 »
:D Može, može! :хехе:
Inače, ako ga u Hrvatskoj zovu Krešo, kod nas može i Kreša.
Крешимира Ћосића сви смо звали Крешо. Тако су га звали у Хрватској, тако смо прихватили и ми.

Тагови: