Српски језички атеље > Интерпункција

Oblik navodnika u P 10

(1/3) > >>

Stoundar:
Pošto je Pižurica izbacio oblike navodnika, pretpostavljam da ih ne smatra pravopisnim pitanjem, ali da i dalje važe Pešikanove preporuke? Nelogično mi je tumačenje da sada ide samo „ ”, te da moramo taj oblik izvoditi iz teksta kao implicitno pravilo.

Зоран Ђорђевић:
Зар то није типографско питање?

VPF:
Zavisi, šta je oblik navodnika? Čisto tipografsko pitanje bi bilo kako geometrijski uobličiti navodnike, da li recimo „” „” „” „”.

Pitanje da li koristiti „ove”, „ove“, ’ove’ ili »ove« oblike kao navodnike (ili “ine” ‹svetske›) je isto u jednoj meri tipografsko, ali je valjda razumno i da se određuje pravopisom.

Belopoljanski:
То и мене занима. На својој локализацији тастатуре за српски језик, имам ове наводнике и њих и користим:

„“

Међутим, у литератури срећем овај облик:

„”

Који облик је правилан да ли треба да „ишчепркам“ ову своју тастатуру да их уместо са “ завршава са ”?

У писању руком, зарезе и наводнике пишем као мале косе црте, не правим кривине, тако да оваква дилема не постоји (као што се у неким фонтовима разлика и не види).

VPF:
Do P10 su oba ta oblika bila pravilna, a pored njih i »ovaj«. Ja znam iz prepričavanja da je P10 to promenio - nisam knjigu još video, ali ovo sam dovoljno puta čuo da ne sumnjam ni na kakvu grešku. I po tom novom je pravilno samo ovo drugo što si naveo.

Potrudio sam se jednom da pregledam neki uzorak raznovrsnih postarijih domaćih knjiga, baš tražeći te oblike navodnika, i našao u svima jedino to što ti imaš na tastaturi (9966), nikad ove što sad postaše obavezni (9999). Zato mi pomalo smeta ta odluka da se ukinu ovi tradicionalni a ostave samo novopečeni - nije obrazložena, u najmanju ruku bih voleo da znam šta ih je baš na nju navelo.

S druge strane, američki i britanski sans-serif fontovi obično imaju nezadovoljavajuće rešenje za naše tradicionalne navodnike (falinka je u Unikodu, ne u fontovima) i bar je taj problem ovom promenom nestao. "Two wrongs don’t make a right, but three lefts do."

Zaključak: da, ako ti je stalo do toga da kucaš potpuno po tekućoj srpskoj normi, prečeprkaj tastaturu i zameni znak.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање