Аутор тема: шпанаћ & шпаргла  (Прочитано 8101 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Duja

  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 2.809
Одг.: шпанаћ & шпаргла
« Одговор #15 : 15. 06. 2015. у 09.33 »
Prokelj:

Brokoli:

Ван мреже Тузор

  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 515
  • Ко је субјекат, не може да размишља објективно.
  • Родно место: Краљево
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: шпанаћ & шпаргла
« Одговор #16 : 15. 06. 2015. у 10.24 »
Зарад јасноће, лепо и прегледно, мада у мом случају непотребно. Броколи употребљавам одавно, чак сам о "блендерисању" писао на овом форуму. Навео сам само шта сам чуо, да народ прокељ често зове прокуле, а прокулице још и чешће. Ваљда им за те главичице дође некако адекватно "прокулице". Додуше, и претрага по интернету даје ми за право - има доста примера где се за прокулице каже да је то прокељ.
Свака идеја, која је у нама апсолутна, или адекватна и савршена, јесте истина.

Ван мреже Rancher

  • Велики модератор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 1.140
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: шпанаћ & шпаргла
« Одговор #17 : 15. 06. 2015. у 17.26 »
Прокулице сам сретао само у хрватском, код нас сам чуо само за прокељ.

Ван мреже Бруни

  • Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 9.979
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: шпанаћ & шпаргла
« Одговор #18 : 16. 06. 2015. у 08.02 »
Deco moja, vidim da sam ja matora. Ja sam iz Srbije otišla 2000. godine i DO TADA, u Srbiji nije bilo ni špargli, ni brokolija. Garant. Ja sam za te biljčice saznala tek u inostranstvu. Sad, pitanje je šta ko podrazumeva pod "odavno". BTW, nisu svi kulinarski novinari "napismeni". Znam jednog koji je i te kako pismen i kad nešto ne zna, pita. Do iznemoglosti. ;)

Što se "ispravne" reči tiče, moj rodni grad je Beograd, a imala sam dosta kontakta i sa okolinom, do Valjeva, nikad nisam čula ništa drugo do spanać. Španać je govorila moja pokojna baka rodom iz Sarajeva. Što se špargli tiče, iako ih nije bilo u moje "srpsko" vreme, znalo se šta je to, i uvek je bilo špargla, ništa više. Sve ostalo meni lično liči na kroatizme.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Father Jape

  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 801
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: шпанаћ & шпаргла
« Одговор #19 : 16. 06. 2015. у 08.15 »
Ja sam za šparglu čuo, sećam se tačno jer sam ležao u bolnici, proleća 1995. I razmaženo tražio da mi nađu da ja probam to, kô da sam ne daj bože umirao. xD Elem, ne sećam se da li im je pošlo za rukom, ali svakako sam je probao ili tad ili naredne godine. Hoću reći, bila je retka i u Beogradu tad, ali prisutna. I to su bile špargle u tegli, kisele, ko zna odakle uvezene.

Treba naći nekoga ko je bio odrastao, a sladokusac, recimo osamdesetih u Beogradu, možda je antidejtujemo.  ::)

Za brokoli već ne znam, kao ni za prokelj, ali recimo bilo je isto ’90-ih endivije. I to na pijacama. Računam, seljacima koji su uzgajali zelenu salatu neko je prodao i seme ovoga, pa su isprobali fore radi.
« Последња измена: 16. 06. 2015. у 08.28 Father Jape »
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже Бруни

  • Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 9.979
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: шпанаћ & шпаргла
« Одговор #20 : 16. 06. 2015. у 08.31 »
Pa ja sam sladokusac i odrasla sam osamdesetih u Beogradu, i garantujem ti da špargli nije bilo. Ako su ti je i našli, to može biti da su mnogo tražili jer te mnogo vole, pa su naišli na nekog seljaka koji je ko zna kako došao do semena i kome je palo na pamet da to proba da gaji. Ne bi bilo prvi put, jer se sećam da se pokatkad nailazilo kod seljaka na pijaci na povrće i voće neobičnog izgleda, npr. okrugle tikvice, ili tamno zelene tikvice, koje su npr. ovde kod mene nešto najobičnije, za razliku od Srbije gde su uglavnom tikvice skoro bele boje, a te baš bele ovde su retke, onda se sećam da su ponekad neki seljaci gajili one male narandžaste dinje koje se ovde zovu kantalup, ne znam kako se zovu kod nas, i td., ali nijedna od tih biljčica  nije zaživela kao nešto normalno što se može videti na skoro svakoj pijaci i u skoro svakoj samoposluzi.

Ja sam tek ovde probala (i uvela u redovan repertoar mog jelovnika) mnoge stvari o kojima sam u Srbiji samo slušala i čitala, počev od špargli (kako belih tako i zelenih, koje mi se više dopadaju), preko artičoka, brokolija, brokila, endivija, raznoraznih vrsta zelenih salata (u Srbiji je tad postojala samo jedna jedina, i zvala se jednostavno, zelena salata), do manga, avokada ili papaje. Čak i povrće i voće koje sam poznavala ovde je skroz drugačije: celer je ogroman, crvene paprike su ogromne, šljive su okrugle i takođe ogromne, paradajza ima barem 15 vrsta, te za salatu, te za trljanje, te crveni, te zeleni te zreli, te bivolje srce, te raf, te rebelion, itd.…  Čak sam i ovde probala mnoge voćke koje ovde takođe nisu uobičajene, nego ih neko eto, ima trenutno, pa kad naletiš, kupiš da probaš. Mnogo toga sam probala ali sam zaboravila imena, jer se radi uglavnom o južnoameričkom voću koje je tamo uobičajeno ali ne i u Evropi. Mada, takođe je bilo i biljčica koje su došle iz Azije ili Afrike, no ovde nisu uobičajene, niti se ovde gaje. Čini mi se čak da ni kivija nije bilo, ili barem nije bio toliko uobičajen. Stvari su se mnogo promenile u Srbiji od 2000. godine, što se tiče snabdevenosti u prodavnicama. Sad ima svega, ali bukvalno svega (samo para nemaaaaa) :)
 
« Последња измена: 16. 06. 2015. у 08.36 Бруни »
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.