Најновије поруке

Странице: [1] 2 ... 10
1
Транскрипција / The WB
« Последња порука Жиле јуче у 16:39 »
Како транскрибовати реч The WB? Даблју-Би? [neznam]
2
Шта је са гласовима /n, l/? Прочитах да постају ламинални дентоалвеоларни /n̪, l̪/ (студент, стандард, инсајдер, алзашки, Улцињ) испред денталних консонаната /t, d, s, z, t͡s/, односно веларни назал /ŋ/ (Балканка, амазонка, конкубина, сенка, синхронија, џунгла) и веларизовани /ɫ/ (Балканац, белка, вулкан) испред веларних /k, g, x/. Без обзира на то, на Википедији у пар чланака виђам [ʈ͡ʂo̞ko̞ˈɫǎ̠ːd̪a̠] или [ɫâ̠k]. Грешка, или се јавља и кад је између вокал? Тренутно нисам меродаван да дајем суд од силног понављања гласова. :D У Фонетици и фонологији пише:
Цитат
Za razliku od standardnog [l], koje se izgovara na taj način što se vrh jezika naslanja na alveole, a zadnji deo jezika se izdiže, velarno [ł] ima promenjeno mesto izgovora jer je jezik zabačen prema prednjem nepcu i širom površinom naslonjen na nepce. Pravilnom kontrolom artikulacionih pokreta mora se ispravljati ovakvo regionalno, supstandardno obeležje izgovora ovog sonanta. Supstandardan izgovor može biti i individualno obeležje pojedinca (fakultativna varijanta foneme), neuslovljeno regionalnim karakteristikama jezika. Najčešće je to izgovor sonanta [r], koji se umesto kao vibrant izgovara kao uvularan glas, sličan francuskom [ʁ], o čemu je već bilo reči.
3
Добро дошли! / Pozdrav svima!
« Последња порука slusalica 16. 05. 2019. у 23.48 »
Поздрав за све, баш ми је драго што овакав форум постоји, како човек нешто паметно може и научити о српско језику.
4
Морфологија / Одг.: Приањати
« Последња порука Duja 15. 05. 2019. у 23.40 »
Мени је овај глагол увијек био необичан, јер у народном говору у мом крају користи се искључиво у облику "пријењати". Како то гласу у екавском?
Pa prianjati, naravno. Ne vidim da je izgovor sporan, i ja sam izvorno ijekavac ali ovo ne može imati nikakav oblik jata; jedino je potencijalno sporno pisanje slova j.

Korisnik sunce je verovatno u pravu da ovaj oblik predstavlja back-formation, s tim što ne vidim potrebu da itko bude drznoven upotrebiti tu reč na neki drugi način, kad je ionako dovoljno opskurna da većina naroda i ne zna kako se po pravopisu ima izgovoriti i napisati.
5
Морфологија / Одг.: Приањати
« Последња порука Duja 15. 05. 2019. у 23.33 »
Neprikladne poruke uklonjene u skladu s pravilima foruma:
Цитат
А2. Писмо. Поруке пишите српском ћирилицом или латиницом. Немојте користити слова која не постоје у српском језику (w, й), нити СМС скраћенице. Такође је дозвољено (мада се не препоручује) писати и „ошишаном“ латиницом.
6
Морфологија / Одг.: Приањати
« Последња порука delboj 15. 05. 2019. у 20.37 »
Мени је овај глагол увијек био необичан, јер у народном говору у мом крају користи се искључиво у облику "пријењати". Како то гласу у екавском?
7
Акло мало "прелистате" наше тв канеле можете, као што знате, да чујете све и свашта (ту не мислим на домаће политичаре). Ево неколико примера:

- Србија није могла да прихвати неукидање такси.
- Судар је био код села Островица.
- Њене песме имају на Јутјубу.
- Старији људи су кући.
- Пси луталице лају, јер су љубоморнЕ на власничке псе
- Оклопна кола за подршку тенкова.
- Ускоро се приводи крају шампионат лиге.
- Пресуда је постала правНоснажна.
- Купљено је 90 тона какаа.
8
Морфологија / Одг.: Приањати
« Последња порука сунце 9. 05. 2019. у 20.11 »
настал > настао
лжица > ожица (или метатезом лж>жл у жлица)
прильнути > прионути

при|льнути < при|льп|нути сажимањем льпн>льн;
Трајни вид глагола у старини има облик прилипати. Основа глагола је словенски корен лип-, који је исти с кореном леп- у лепити, лепило и сл.
Трајни вид глагола прионути по законитостима наслеђа из језика предка не би требао бити ни приањати ни пријањати, но би требао бити прилипати. Услед нанавичности мало тко ће бити довољно храбар/дрзновен употребити ту реч тако.
9
Немогуће је одговорити на то питање.

Ја мислим да би једино рјешење биле новчне казне, да постоји инспекција која би кажњавала такве ствари. Наш народ зна да ради како треба само кад га неко удари по џепу.
10
Погледајте овај наслов и реците ми у ком је падежу ово презиме.
http://www.politika.rs/scc/clanak/428214/Tuzilastvo-u-Pristini-Svedocenje-Trajkovic-nije-dovelo-do-pritvora
Тужилаштво у Приштини: Сведочење Трајковић није довело до притвора
Да ли сам ја луд што оволико ситничарим, или они који овако нешто пуштају међ свет?
И, понављам већ ко зна који пут, то је "Политика" а не гласило неке месне заједнице.
Странице: [1] 2 ... 10