Српски језички атеље

Српски језички атеље => Језик и информатика => Превод информатичких појмова => Тему започео: alcesta у 14. 10. 2010. у 18.44

Наслов: Firewall
Поруку послао: alcesta у 14. 10. 2010. у 18.44
Издвојено одавде (http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=33.0).

Vidim da su mi na srpskom Fajerfoksu sad promenili vatreni zid u vatrobran. Pošto ja i nemam neku predstavu šta je tačno firewall i šta radi [emb1], mislite li da je ova druga verzija bolja?
Наслов: Одг.: Firewall
Поруку послао: Шоми у 14. 10. 2010. у 19.12
„Ватробран“ сад чујем по први пут. Исто је што и „заштитни зид“, „ватрозид“ или „ватрени зид“. Мислим да је непотребно имати толико синонимних израза. Пошто се израз „заштитни зид“ користи у виндоузу још одвајкада, ја сам на њега навикао, па ћу ти покушати објаснити шта је и чему служи. Заштитни зид служи регулисању Интернет саобраћаја. Програми, процеси и друге апликације на рачунару покушавају приступити Интернету, као што и удаљени сервери покушавају ступити у додир са програмима на рачунару (из ових или оних разлога; очигледан пример је прегледач Интернета који преузима податке са удаљених сервера и приказује их за шта му је потребан приступ Интернету, док се неки подаци шаљу са твог рачунара, као ИП адреса и др.), па их заштитним зидом можеш ограничити. Заштитни зид такође служи као прва, често и најважнија, линија одбране од тројанаца, вируса и других пошасти. Ако треба, могу и у детаље: постоји нешто преко 65.000 портова (енг. port, не знам има ли неки наш касветан превод), што су приступне тачке твог рачунара за податке који круже Интернетом. Заштитни зид регулише све ове приступне тачке тако што сваком програму који затражи приступ мрежи додели порт, а онда регулише пријем и слање података на њему у оба смера: и оне који се шаљу са рачунара на удаљене сервере, и оне који се са њих примају на рачунар. Све остале приступне тачке за тај програм блокира, и тако за све апликације. Овиме си заштићена и од скенера портова (port scanner) који крстаре Интернетом желећи да ти заразе рачунар злоћудним софтвером. Надам се да нисам сувише закомпликовао, али простије од овога не може.
Наслов: Одг.: Firewall
Поруку послао: alcesta у 14. 10. 2010. у 23.10
Hvala puno što si se toliko gnjavio da mi objasniš.  :-* Znala sam otprilike da je neka vrsta zaštite, ali ne u detalje. Ali zapravo sam pitala šta mislite je li ovo "vatrobran" bolja verzija od "zaštitini zid", "vatreni zid" ili koje sve mogućnosti postoje? I za koju biste se odlučili?
Наслов: Одг.: Firewall
Поруку послао: Шоми у 15. 10. 2010. у 13.24
Најрабљеније је „заштитни зид“, рекао бих, тако да ја гласам за њега.