Најновије поруке

Странице: 1 ... 9 [10]
91
Морфологија / Одг.: Gradivni pridev
« Последња порука Семирамида 7. 02. 2019. у 20.30 »
Mislim gradivni pridev i imenica?
92
Морфологија / Gradivni pridev
« Последња порука Семирамида 7. 02. 2019. у 20.28 »
Staklena vuna - da li su tu oba prideva gradivna?
93
Ево и одговора Весне Ломпар: "То је у вези са конгруенцијом глагола с партитивним и паукалним синтагмама у функцији субјекта. Дакле са синтагмама с бројевима од два до четири обично у множини, а са синтагмама с бројевима од пет навише обично у једнини."
Ја опет немам одговор на питање ЗАШТО. Но, задовољићу се постојећим. Хвала.
94
Можда неко може да нађе нешто конкретније, неки бољи извор, немам овдје више сад ништа при руци.
95
Хвала ти искрено.
Заправо ћу морати још да пробистрим не бих ли схватила јесам ли добила жељени одговор…
Очигледно сам заборавила неке ствари, па не могу и даље да нађем везу између онога што већ знам (који облик именице стоји иза ког броја односно иза прилога за количину) са глаголским бројем.  [bonk]
96
Једино што тренутно могу да нађем је на 109. страници у Граматици српскохрватског језика од аутора Брабец-Храсте-Живковић: уз бројеве у којима је посљедња бројка два, три, четири, почевши од двадесет и два (али важи ово и за два, три и четири) стоји именица мушкога и средњега рода у ном. или акуз. двојине, а женскога рода у множини, нпр. двадесет и четири дома су разорена, тридесет и четири дјевојке су биле у колу.

Ето, не знам да ли ти је ово баш довољно, али то је мање-више одговор. Дакле, у овом случају је град у паукалу и кад су четири града ту имамо остатак двојине, док је код бројева од пет па навише то нешто друго, већ сам ти написао да се понашају као количински прилози (322. стр, М. Стевановић, Савремени српскохрватски језик I), бар у овом случају, дакле исто као да ти пише много градова је поплављено, доста градова је разорено, мало градова је обновљено…
97
"И откуд ти ово да је иза броја четири једнина? Шта је једнина? Дошла? Дјеца су дошла. То није једнина."
Рекла сам да је множина иза четири, а иза пет једнина. Питање је зашто. Просто бих волела одговор на то питање уз навођење неког извора.
98
Па има везе с паукалом, то су остаци облика старе двојине. Бројеви од пет па надаље се понашају као количински прилози и уз њих ће онда ићи тај облик који наводиш. И откуд ти ово да је иза броја четири једнина? Шта је једнина? Дошла? Дјеца су дошла. То није једнина.
99
Да, да али свеједно је. Пошто су градови неживи, узела сам тај пример. Суштина је иста. Нпр. Четири дечака су дошла и Пет дечака је дошло. Дакле зашто иза броја пет једнина, иза броја четири множина? Мислим да суштина питања није промењена. Неко ми рече да има везе са паукалом (бившом двојином), али ја и даље не разумем везу са бројем у ових глагола.
100
Зашто се иза бројева од два до четири, иако је иза њих генитив једнине, користи глагол у средњем роду множине, а код пет и више, иако је именица у генитиву множине, користимо глагол у  средњем роду једнине?
Како мислиш да је глагол у средњем роду? Одакле тај закључак? Ово што наводиш су трпни глаголски придјеви, нису глаголи.
Странице: 1 ... 9 [10]