Најновије поруке

Странице: 1 ... 9 [10]
91
Интерпункција / Одг.: Угласти наводници
« Последња порука Luče 26. 05. 2019. у 16.37 »
VPF,

Hvala ti na ekspeditivnom i detaljnom odgovoru!  [fsmile] Ja u svojim tekstovima, u svrhu navođenja, najčešće koristim italik slova, pošto retko citiram cele rečenice. A i kad ima dosta navođenja, onda mi navodnici vizuelno preopterete tekst, te iz tog razloga postupam kao što navedoh.

A kakav je situacija sa podnavodnicima? Kako se oni pravilno obeležavaju? (To sam, već, zaboravila! [kuku]) Oba gore ili jedan dole, drugi gore?
92
Интерпункција / Одг.: Угласти наводници
« Последња порука VPF 26. 05. 2019. у 16.18 »
Ćao Luče!
Ni mene nije bilo baš dugo, samo mi sad stiže obaveštenje mejlom o ovom pitanju :)

Po mom sećanju, sadašnji pravopis, za razliku od prethodnog, ne pokušava da propiše oblik navodnika, nego samo njihovu upotrebu. Naći ću nešto kasnije tačan uporedni tekst iz oba pa ću ga zalepiti ovde.

Ali sadašnji pravopis, naravno, daje i primere upotrebe navodnika, i u tim primerima koristi jedan oblik. Iz samog teksta možda nije sasvim jasno da li tu upotrebu treba shvatiti kao preporuku/zahtev da se koristi baš taj oblik, ali mislim da poređenje s prethodnim pravopisom (koji je bio izričit po tom pitanju) otklanja sve sumnje.

Pravopis na stranu, tradicionalna štampa i rukopis koriste upravo te navodnike koje si učila u školi.
U devetnaestom veku, to je bio skoro jedini oblik koji se koristio. U dvadesetom su se jedno vreme dosta koristili i uglasti navodnici, ali su bili u manjini.
Na pisaćim mašinama su tipografski znaci ograničeni tehnološkim kompromisima, pa kao što tamo nemaš razliku između crte i crtice, kao što često nemaš razliku između slovâ O i l i cifara 0 i 1, nemaš ni dva znaka za navodnike nego se koristi " i za otvaranje i za zatvaranje. To je odvojena priča, i realno mesto joj je samo u fusnoti.
93
Интерпункција / Одг.: Угласти наводници
« Последња порука Luče 26. 05. 2019. у 15.42 »
Drugari,

Nije me bilo baš, baš odavno, te koristim priliku da vas sve pozdravim!  [fsmile]

Pošto, kao i obično, nemam vremena da listam Pravopis, interesuje me šta se to promenilo vezano za pisanje navodnika (da pročitala sam prethodne komentare i to mi je jasno). Naime, tragala sam za nečim po mreži i naleteh na ovaj članak: https://www.pismenica.rs/kako-se-pise/pravilna-upotreba-navodnika/?lang=cir. Ostala sam malo zbunjena da je jedino ispravno pisati navodnike na način koji je u tekstu predstavljen, s obzirom na to da sam u školi učila da je jedini ispravan način ovaj: „“. Kao pravi štreber dobro sam to zapamtila i uvek ih tako kucam u tekstu (što mi i sama srpska latinička tastatura izbacuje).  [fsmile] Da li Pravopis zaista nalaže „” kao najispravniju varijantu?
94
Транскрипција / Одг.: The WB
« Последња порука Rancher 21. 05. 2019. у 18.40 »
Дозвољава Правопис и ВБ, као ФБИ. Али мрско изгледа обоје, па бих оставио у оригиналу.
95
Транскрипција / Одг.: The WB
« Последња порука Duja 21. 05. 2019. у 11.37 »
Pa tako nekako, šta da radiš…
96
Фонологија / Одг.: Изговор гласова Н и Л
« Последња порука Rancher 20. 05. 2019. у 21.50 »
U srpskom je /l/ načelno svuda tamno odnosno velarizovano (svakako u standardnom varijetetu i većini današnjih varijeteta u Srbiji), ali verujem da je ispred vokala za nijansu svetlije.
Значи ли то да наведени цитат није баш веродостојан? Тамо се веларизовано /ɫ/ наводи као супстандард, и разликују га по месту изговора / контакту врха језика са горњим непцем, а не помињу задњи део језика, кô што си лепо приказао сликама. Пада ми на памет да су тиме хтели да означе онај карактеристичан изговор вредан логопеда. [lood]

Ајд нека добра душа да ми сними то „хвала” у палатизованој и веларизованој верзији, а могао би и неки пример са дентоалвеоларним. Мислим да, онако лаички, примећујем разлику између /l/ у „лепота” и „вулкан”, а у „Улцињ” ми језик чак не додирује алвеоле, већ непце мало иза њих. Лично овако изговарам (пренаглашавао сам, ал’ ајд).

На снимку с Јутјуба осећам /l/ чистијим него иначе, али не верујем да бих приметио да ниси скренуо пажњу. Изгледа немам толико развијен слух. У сваком случају, хвала, Оче. [srce]

Измена: хвала
97
Фонологија / Одг.: Изговор гласова Н и Л
« Последња порука J o e 20. 05. 2019. у 18.22 »
ali kad se slušaju snimci govornika rođenih krajem 19. veka, može se čuti da je takvo /l/ bilo rasprostranjenije nego danas

То сам и ја приметио на снимцима првих спикера Радио Београда, и још код старих певачица народне музике попут Ксеније Цицварић и Маре Ђорђевић, мада сам за ове друге увек мислио да је то до неке певачке дикције а не до језика. Ксенија је из Стевановићевог краја.

U današnjem Beogradu se svetlo /l/ može redovno čuti kod prodavačica i kasirki kada kažu ’hvala’ mušterijama, ali to je poseban slučaj.

О да… Прилично иритантна појава (за мене). Ја га (у тој речи) чујем и од купаца, мислим само жена̂, и уопште у таквој полузваничној комуникацији с извештаченом учтивошћу.
98
Фонологија / Одг.: Изговор гласова Н и Л
« Последња порука Father Jape 20. 05. 2019. у 10.54 »
Jedno je da li je /l/ dentalno ili alveolarno, a potpuno drugo da li je ’svetlo’ ili ’tamno’, to jest palatalizovano ili velarizovano (ili uvularizovano, što bi bilo izuzetno tamno) itd. Pri tom, to da li je svetlije ili tamnije nije diskretna, binarna opozicija, već kontinuum, i ne zavisi od toga koji deo vokalnog trakta dodiruje vrh jezika (gornje zube, alveolarni greben itd.) već kog je oblika ostatak jezika. Evo slike:

https://home.cc.umanitoba.ca/~krussll/138/sec3/hr3-7.gif
https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-422f55511b9bdb14fb3a819139b80f31.webp

U srpskom je /l/ načelno svuda tamno odnosno velarizovano (svakako u standardnom varijetetu i većini današnjih varijeteta u Srbiji), ali verujem da je ispred vokala za nijansu svetlije. Dakle fonetske transkripcije na Vikipediji su tačne ([ɫ]) (naravno, pri fonemskoj transkripciji takvi detalji se po pravilu izostavljaju, pa će u svim jezicima to biti prosto /l/, osim ako ne postoji fonemska opozicija između /l/ i /ɫ/).

Drugarica mi je pričala kako joj je na međunarodnoj konferenciji prišla jedna Nemica da je zamoli da ponovi reč ’ala’, koju je čula u izlaganju ove, jer joj je zvučala neverovatno upravo zbog tamnog /l/ (u nemačkom je /l/ uglavnom izrazito svetlo).  ::)

U kontekstu BHS, svetlo /l/ me pre svega asocira na pojedine govore iz Hrvatske, ali kad se slušaju snimci govornika rođenih krajem 19. veka, može se čuti da je takvo /l/ bilo rasprostranjenije nego danas (npr. Mihailo Stevanović, koji je bio iz Crne Gore, koristio ga je, a primetio sam da je i kod Beograđana iz prve polovine 20. veka nešto svetlije).  U današnjem Beogradu se svetlo /l/ može redovno čuti kod prodavačica i kasirki kada kažu ’hvala’ mušterijama, ali to je poseban slučaj.

Za kraj, evo i primera s početka ove pesme (ne znam odakle je osoba koja izgovara prvih par rečenica, niti zašto koristi svetlo /l/ tu, ali je vrlo upadljivo što se mene tiče):
https://www.youtube.com/watch?v=Gor4uY-ehXY
99
Транскрипција / The WB
« Последња порука Жиле 18. 05. 2019. у 16.39 »
Како транскрибовати реч The WB? Даблју-Би? [neznam]
100
Фонологија / Изговор гласова Н и Л
« Последња порука Rancher 18. 05. 2019. у 08.21 »
Izdvojeno odavde.
Шта је са гласовима /n, l/? Прочитах да постају ламинални дентоалвеоларни /n̪, l̪/ (студент, стандард, инсајдер, алзашки, Улцињ) испред денталних консонаната /t, d, s, z, t͡s/, односно веларни назал /ŋ/ (Балканка, амазонка, конкубина, сенка, синхронија, џунгла) и веларизовани /ɫ/ (Балканац, белка, вулкан) испред веларних /k, g, x/. Без обзира на то, на Википедији у пар чланака виђам [ʈ͡ʂo̞ko̞ˈɫǎ̠ːd̪a̠] или [ɫâ̠k]. Грешка, или се јавља и кад је између вокал? Тренутно нисам меродаван да дајем суд од силног понављања гласова. :D У Фонетици и фонологији пише:
Цитат
Za razliku od standardnog [l], koje se izgovara na taj način što se vrh jezika naslanja na alveole, a zadnji deo jezika se izdiže, velarno [ł] ima promenjeno mesto izgovora jer je jezik zabačen prema prednjem nepcu i širom površinom naslonjen na nepce. Pravilnom kontrolom artikulacionih pokreta mora se ispravljati ovakvo regionalno, supstandardno obeležje izgovora ovog sonanta. Supstandardan izgovor može biti i individualno obeležje pojedinca (fakultativna varijanta foneme), neuslovljeno regionalnim karakteristikama jezika. Najčešće je to izgovor sonanta [r], koji se umesto kao vibrant izgovara kao uvularan glas, sličan francuskom [ʁ], o čemu je već bilo reči.
Странице: 1 ... 9 [10]