Најновије поруке

Странице: 1 [2] 3 ... 10
11
Спојено и одвојено писање / Одг.: Second hand
« Последња порука J o e 18. 06. 2020. у 07.34 »
Тако и Прћић, и за придев и за именицу. Мени је то мало неинтуитивно, због акцената, али је у складу с његовим критеријумом непрозирности.
12
Спојено и одвојено писање / Одг.: Second hand
« Последња порука Father Jape 18. 06. 2020. у 00.06 »
Klajn i Šipka vele секондхенд.
13
Спојено и одвојено писање / Second hand
« Последња порука Rancher 18. 06. 2020. у 00.01 »
На енглеској википедији пишу спојено secondhand, али најзаступљенији облик, бар код нас, јесте second hand. При транскрипцији спојено, с цртицом или одвојено?
14
Правопис / Одг.: Podcast → ?
« Последња порука Father Jape 9. 06. 2020. у 21.14 »
15
Уз магију коју омогућава титловачки рендерер libass могу се постићи наши облици (а и, наравно, уз фонт који их има):Тренутно изгледа да је ово могуће само преко титловачког формата .ass. Треба у заглавље датотеке уписати параметар „Language: sr”…

[Script Info]
; Script generated by Aegisub 3.2.2
; http://www.aegisub.org/
Title: Default Aegisub file
ScriptType: v4.00+
WrapStyle: 0
ScaledBorderAndShadow: yes
YCbCr Matrix: None
Language: sr

… па готов посао. :) А сам медијски извођач треба libass да подржава — овдје сам користио VLC.
16
У Noto-у их има, што је управо проблем: досад нисам нашао нити један начин њиховог укључења у тим извођачима. У многим другим програмима пак ради (обично у зависности од језика система или језика самог програма).

Видите сад: одговорили су аутори MPC-HC-а. Иако тренутно ради само на једном формату, напредак је. :)
17
Јеси ли сигуран да их тај фонт нема негде у глифовима?
18
Не односи се на Ворд, али ступио сам у контакт с ауторима медијских извођача VLC и MPC-HC да би размотрили подршку наших облика у титловима (не бих да користим „нашке” фонтове, попут Ресавске БГ, јер по изгледу и изради нису увијек прикладни за приказ у титловима — ја користим Google Noto).

Засад изгледа мало црно, али видјећемо.
19
Граматика / Одг.: Важно је звати се Ернест
« Последња порука J o e 5. 06. 2020. у 15.01 »
То је, и једно и друго, придев у функцији именског предикатива (именског дела предиката). Мислим да се прилозима попут важно тешко граде предикативне конструкције, и субјекатске и безличне (*Марко је важно; *Овде је важно) (можда се никако и не граде?).
20
Граматика / Важно је звати се Ернест
« Последња порука smazalica 5. 06. 2020. у 11.05 »
Потребна ми је помоћ око анализе две реченице: Важно је звати се Ернест  и  Најважније је то да се проблем реши мирним путем  [bonk]
По мојој логици, субјекат је звати се Ернест. Међутим, главни проблем ми је ово важно. Да ли је то прилошка одредба за начин или? Да ли бисте, на нивоу врсте речи, уопште рекли да је важно из ове реченице прилог или придев?
Да ли је у реченици Најважније је то да се проблем реши мирним путем  ово најважније придев или прилог?  Ако изменимо ред речи у реченици (То да се проблем реши мирним путем је најважније),  чини ми се да је у том случају реч о прилогу. Како у оваквим случајевима разликовати придев од прилога?  [bua]
Хвала
Странице: 1 [2] 3 ... 10