Најновије поруке

Странице: [1] 2 ... 10
1
Морфологија / ПРЕМЕШТЕНА: Prilpška odredba za mesto
« Последња порука Duja 15. 02. 2019. у 22.03 »
Тема је премештена у форум Синтакса.

http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=5959.0
2
Синтакса / Priloška odredba za mesto
« Последња порука Mark Tven 15. 02. 2019. у 21.55 »
Na jednom takmičenju je bio zadatak da se podvuku primeri u kojoma se javlja priloška odredba za mesto. Primer: U izlogu su svi artikli, nema POM. Šta je onda po službi reči ovo u izlogu?
3
Размишљах у међувремену: Зашто Два човека су дошла није слагање са два и самим тим множина средњег рода, као Деца су дошла?
Онда ми је све са 5 + јасније - слагање са окамењеним бројевима је по тој логици у једнини?
За именице ж. рода уз број ствар је јасна. Поз. и хвала.
4
Све је јасно и прилично логично. Да да. Ја сам знала, заправо из малог мозга се сећам паукала, али нисам повезала облик глагола са паукалом, већ сам се поводила за помоћним глаголом и "видела" множину… Дакле, цела конструкција је паукална. (?) Па да.
Хвала ти много.
П. С. Једино што бих да разјасним (или да се још више запетљам) - под "уз бројеве 2-4 иде једнина" мислим на именицу, сад схватам да је у "две жене" ово "жене" у номинативу множине? Међутим, пошто не могу да се сетим примера именице женског рода у номинативу множине који се по облику разликује од именице ж. рода у генитиву једнине, идеја да уз бројеве 2-4 иде именица у ген. једнине, а уз 5 + у генитиву множине, није велики грех, поготову ако се објашњава слуђеном почетнику (мислим да тако и пише у уџбеницима за ОШ и онима за странце - немам ни једну при руци да проверим), тако да ћу ову закаснелу (или због протока времена, заборављену) спознају, задржати за себе. :blush:
5
Моја претпоставка је да одговор лежи у променљивости. Бројеви 2–4 су променљиви и утолико уз деклинабилност задржавају категорију броја, док су ови од 5 навише окамењени, непроменљиви, понашају се као друге непроменљиве речи којима се „насилно“ приписује род и број – средњи род једнине (једно али, њихово не, хиљаду људи је дошло, било је нула степени).
Само, уз 2–4 не иде једнина него паукал (у женском роду увек једнак облику множине,  а у мушком и средњем најчешће једнак генитиву једнине). Али кад кажеш Два човека су дошла, видиш да није у питању никаква једнина нити множина.

А зашто је дошло до окамењивања – вероватно због гломазности система бројева, нефреквентности употребе падежних облика…
6
Морфологија / Одг.: Gradivni pridev
« Последња порука delboj 9. 02. 2019. у 20.31 »
Jesu.
7
Морфологија / Одг.: Gradivni pridev
« Последња порука Семирамида 7. 02. 2019. у 20.30 »
Mislim gradivni pridev i imenica?
8
Морфологија / Gradivni pridev
« Последња порука Семирамида 7. 02. 2019. у 20.28 »
Staklena vuna - da li su tu oba prideva gradivna?
9
Ево и одговора Весне Ломпар: "То је у вези са конгруенцијом глагола с партитивним и паукалним синтагмама у функцији субјекта. Дакле са синтагмама с бројевима од два до четири обично у множини, а са синтагмама с бројевима од пет навише обично у једнини."
Ја опет немам одговор на питање ЗАШТО. Но, задовољићу се постојећим. Хвала.
10
Можда неко може да нађе нешто конкретније, неки бољи извор, немам овдје више сад ништа при руци.
Странице: [1] 2 ... 10