Најновије поруке

Странице: [1] 2 ... 10
1
Neki od argumenata u ovim člancima su baš bezvezni.

„Али нећемо писати корона-вирус јер би због цртице могло да се помисли да је облик корона настао скраћењем придева коронарни, који се односи на артерије око срца.

А овај вирус не напада срце већ органе за дисање.”

Pridev sa značenjem koji je u obliku krune/venca ili koji je u vezi s oblikom krune/venca je koronalni, ne koronarni. Koronarni je isto izveden od corōna, ali je to specijalizovani terminološki pridev.
2
Да, било је и очекивано да ће се, због језичке економије, користити самостално, посебно код младих. Такође, све чешће на медијима чујем вирус корона, а раније је било непостојеће. Послушали Срета.

И СЗО избегава SARS-CoV-2 као назив вируса. То тек, на пример, не бих транскрибовао.
3
Језик је огледало душе / Одг.: Присвојни генитив
« Последња порука Оли 20. 03. 2020. у 21.35 »
Чега све има у збиркама нагледала сам се некад давно док сам још спремала децу за те испите. Годинама нисам видела збирку, али ето, десило се да смо пре неки дан колегиница и ја причале о том присвојном значењу генитива са предлогом ОД, и баш после тога је она налетела и послала ми фотографију тог примера. Много се изнервирах јер схватих да је и даље све исто!  Што се аутора тиче, па нема их што би рекла деца. ;) Непознати. Нико се није подметнуо да буде аутор. Ево редом чија имена и у којим улогама се налазе у збирци:

Издавач(и): Република Србија, Завод за вредновање образовања и васпитања, Просветни преглед Д.О.О.
За издавача: др Бранислав Ранђеловић, Горан Павловић
Уредница: Ката Симић Мишић
Рецензенти: др Зона Мркаљ, др Весна Ломпар, др Душка Кликовац, др Зорица Несторовић, др Бранка Јакшић Провчи, Славка Јовановић
Стручни консултанти: др Драгица Павловић Бабић, др Дијана Плут
Лектура: Тања Трбојевић

Шта рећи???

4
Осим што се још ништа није усталило од понуђених начина писања, рекао бих да се све чешће чује самостално корона, што раније није било, тако да Срети и без заслуге ствари иду наруку.

Али у међувремену се јавила недоумица: Ковид-19 или ковид-19 (плус варијанте без цртице, плус варијанте без транскрибовања), затим од ковида-19, од Ковида 19, од Ковид-19 и томе слично.

И још, као главно: шта је вирус а шта болест коју он узрокује? Редовно се јавља: од вируса Ковид-19, што није фактички тачно (а неки паметни српски прескриптивиста би смислио да је и плеонастично).

Но, сад већ постаје неумесно ситничарити о томе.
5
Језик је огледало душе / Одг.: Присвојни генитив
« Последња порука J o e 20. 03. 2020. у 21.03 »
Ма, Оли, шта се све не нађе у тим збиркама. И на такмичењима дају разне глупости.

Наравно да је књижевно. И Једнотомник има то значење, само нема све примере из РМС, него само један. Има и код Стевановића то, живо се сећам, провери ако те не мрзи, мени није при руци.

Ко су, узгред, аутори?
6
Правопис / Одг.: Инбус или имбус
« Последња порука Father Jape 18. 03. 2020. у 12.15 »
Veliki rečnik stranih reči i izraza.
7
Правопис / Одг.: Инбус или имбус
« Последња порука Лука 18. 03. 2020. у 12.07 »
Питам, јер нисам успио да пронађем одговарајуће образложење у којим случајевима долази до одступања од правила, а наишао сам на наведене појмове код којих се не врши једначење. С обзиром да је то скраћеница и име произвођача, вјерујем да исти инсистира на томе да се пише са "н". Писање са "м" ми је некако исто као када неко од странаца напише моје име са "ц" умјесто "к" односно "Luca". Али добро, када се наводи име фирме, у том случају дефинитивно мора да се наводи као "Инбус".

Ако је појам као генерички на тај начин нормиран у нашем језику, и то ми је довољно, јер се у овом случају и мисли на шестоугаони завртањ који се често по произвођачу назива имбус.

Можете ли ми само дати референцу гдје сте то код Клајна и Шипке пронашли, јер у Клајновима рјечницима језичких недоумица које ја имам, нисам успио да пронађем наведене појмове.

Захваљујем унапријед.
9
Актуелна тема  [bonk]
10
Добро дошли! / Одг.: Piše se evro a nismo Grci
« Последња порука delboj 16. 03. 2020. у 17.09 »
Руси то изговарају отприлике као "јевра".
Странице: [1] 2 ... 10