Српски језички атеље

Српски језички атеље => Језик је огледало душе => Тему започео: Оли у 15. 03. 2020. у 13.38

Наслов: Присвојни генитив
Поруку послао: Оли у 15. 03. 2020. у 13.38
Добар дан свима.
У збирци задатака за завршни испит за осмаке јавља се пример у коме ђаци треба да из реченице избаце сувишну реч: "…приповетка Карловачки ђак од Косте Руварца." Треба избацити ОД. У Шестотомнику се у посесивном значењу налази пример Нечиста крв од Боре Станковића. У Једнотомнику је тај пример избачен. У Нормативној граматици у тачки 911 појављује се пример "Ловац у ражи" од Џерома Селинџера".
Очигледно је опет у питању неслагање наших нормативиста, али да ли деца треба да трпе.
Лично не волим употребу генитив + од у овом значењу, али ко сам ја да не волим, те тако - чини ми се да норма то ипак допушта - не знам како може збирка задатака за завршни испит да буде у супротности с нормом. Такође се питам да ли је у супротности или грешим ја. Наравно, волела бих да ми одговори неко ко може да докаже шта норма налаже. Волела бих да то буде Џо, ал’, боже мој, не мари ни да буде неко други ко може доказати једно или друго, или се са мном сложити или не.
Хвала и извињавам се ако ова тема већ постоји, ја је нисам нашла.
Наслов: Одг.: Присвојни генитив
Поруку послао: J o e у 20. 03. 2020. у 21.03
Ма, Оли, шта се све не нађе у тим збиркама. И на такмичењима дају разне глупости.

Наравно да је књижевно. И Једнотомник има то значење, само нема све примере из РМС, него само један. Има и код Стевановића то, живо се сећам, провери ако те не мрзи, мени није при руци.

Ко су, узгред, аутори?
Наслов: Одг.: Присвојни генитив
Поруку послао: Оли у 20. 03. 2020. у 21.35
Чега све има у збиркама нагледала сам се некад давно док сам још спремала децу за те испите. Годинама нисам видела збирку, али ето, десило се да смо пре неки дан колегиница и ја причале о том присвојном значењу генитива са предлогом ОД, и баш после тога је она налетела и послала ми фотографију тог примера. Много се изнервирах јер схватих да је и даље све исто!  Што се аутора тиче, па нема их што би рекла деца. ;) Непознати. Нико се није подметнуо да буде аутор. Ево редом чија имена и у којим улогама се налазе у збирци:

Издавач(и): Република Србија, Завод за вредновање образовања и васпитања, Просветни преглед Д.О.О.
За издавача: др Бранислав Ранђеловић, Горан Павловић
Уредница: Ката Симић Мишић
Рецензенти: др Зона Мркаљ, др Весна Ломпар, др Душка Кликовац, др Зорица Несторовић, др Бранка Јакшић Провчи, Славка Јовановић
Стручни консултанти: др Драгица Павловић Бабић, др Дијана Плут
Лектура: Тања Трбојевић

Шта рећи???